Hlavní obsah

Karanténu nelze nařizovat pouhým telefonátem, potvrdil Nejvyšší správní soud

Aktualizováno

Karanténu člověku podezřelému z nákazy nemohou krajské hygienické stanice nařizovat formou telefonátu dotyčnému. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS) s tím, že je vždy potřeba rozhodnutí dle správního řádu. Soud tak zamítl kasační stížnost, kterou podala jihlavská hygiena kvůli verdiktu Krajského soudu v Brně.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

Na ten se loni obrátila rodina chlapce, který se v mateřské škole setkal s dítětem nakaženým covidem-19.

Loni v září, tedy v době, kdy v Česku zrychlovala druhá vlna pandemie, zavolala rodině pracovnice hygienické stanice s informací, že chlapec musí zůstat doma a podrobit se PCR testu.

V té době však o karanténě formálně správným způsobem nerozhodla ani hygienická stanice, ani dětská lékařka, která měla chlapce v péči.

Stovky Čechů postihla v cizině karanténa. A nebylo to zadarmo

Koronavirus

NSS konstatoval, že telefonický pokyn pracovnice hygienické stanice nelze „pro absolutní nedostatek písemné formy” považovat za rozhodnutí dle soudního řádu správního.

Ve smyslu správního řádu jde spíše o pokyn či zásah, avšak za hranicí pravomoci hygienické stanice, která tak omezila osobní svobodu dítěte nezákonným způsobem.

Zákon s epidemií nepočítá

Hygienická stanice ve stížnosti argumentovala specifickou situací koronavirové pandemie. Loni v září by musela vydávat denně 600 až 1600 individuálních rozhodnutí, k čemuž neměla odpovídající personální zázemí.

„NSS uvádí, že si je vědom nelehké situace stěžovatelky a její postup je do značné míry pochopitelný. NSS ovšem nemůže rezignovat na znění zákona a případně dotvářet zákon tím, že by vytvářel výjimky,” stojí v rozhodnutí.

Regulace lázeňství byla podle NSS nezákonná

Domácí

Postup hygienické stanice je podle NSS do jisté míry lidsky pochopitelný, nejde o selhání pracovníků, spíše o důsledek zákonné úpravy a systémových nedostatků.

„Zákonná úprava a ani jiná systémová opatření zjevně nepředpokládala stav, jaký v té době nastal v souvislosti s šířením nemoci covid-19, a stěžovatelka byla chtě nechtě objektivně nucena postupovat nestandardně (a v tomto případě bohužel i nezákonně),” rozhodl NSS.

Reklama

Výběr článků

Načítám