Hlavní obsah

Zrušené kroužky nebo nevyužité členství ve fitku? Kdo má na co nárok

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za předem zaplacené tréninky nebo mimoškolní kurzy, které se nekonaly kvůli vládním proticovidovým nařízením, by obvykle měli dostat plátci náhradu nebo peníze zpět. Novinkám to sdělil advokát Adam Zítek, který se specializuje na spotřebitelské právo. Vrácení peněz by se tak měli domoci např. rodiče, kteří zaplatili dětem zájmové kroužky, které se nekonaly, nebo milovníci fitness s roční permanentkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Andrea svou dceru v září přihlásila na tenis, syna na florbal. „Bohužel, dohromady se konalo jen pár lekcí a konec. Dceři trenér poslal jen instrukce, jak by mohla sama cvičit, ale doma nebylo kde. Syn už o florbal ztratil zájem úplně a vrátit se ke sportu nechce,“ popsala Novinkám.

Zítek radí, aby se v takovém případě rodiče podívali, za co přesně v kroužku platí. „Jestli platíte členský příspěvek, že jste členem oddílu, tak ten by se vracet nemusel. Pokud by to byl příspěvek na provoz haly, tak tam by nárok na vrácení peněz byl,“ řekl Novinkám.

Do fitka můžou sportovci vyrazit už v pondělí. Na bazény a sauny si ještě počkají

Koronavirus

Na náhradě se musí domluvit obě strany

„V případě neuskutečnění služby trenéra záleží na domluvě. Může lekce nahradit. Ale pokud s tím nesouhlasíte, máte nárok na vrácení peněz za neuskutečněnou službu,“ dodal Zítek.

Pozor by si měli dávat rodiče i při dojednávání dětských letních táborů. „Tam záleží na znění smlouvy. Standardně lze předpokládat, že při změně poměrů nelze požadovat, aby se ve smluvním vztahu setrvalo. Koronavirus změna poměrů je. Odstoupení od smlouvy je jednostranný úkon, protistrana souhlasit nemusí. Máte nárok na vrácení peněz,“ podotkl Zítek s tím, že peníze lze v nejhorším případě vymoci u soudu.

Na peníze zpět budou mít podle advokáta nárok i lidé, kteří si platí např. roční členství ve fitness centru. „Záleží na provozním řádu konkrétního centra, se kterým klient dal souhlas. Ale dalo by se to přirovnat k fotbalovým permanentkám. I za ně kluby vracely peníze,“ dodal Zítek.

Češi tloustnou a děti bez sportovišť strádají. Čekám víc úrazů, říká obezitolog

Domácí

Vyplácení peněz nebo nahrazování zrušených lekcí dělá provozovatelům sportovních center a fitness starosti. Mnoho z nich se proto snažilo poskytovat své služby jinak, popsala Novinkám prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. „Některá centra nabízela klientům cvičení online. Řada provozovatelů k tomu půjčovala klientům nářadí domů. To se rozjelo masivně, ale jen malá část provozovatelů to vnímá jako trvalé řešení,“ uvedla.

Fitness centra posouvají členství

„Většinově si myslím, že fitness centra atd. posouvala členství,“ dodala. To v praxi znamená, že jejich klienti budou mít nárok na vstup v následujících měsících jako náhradu za měsíce, kdy bylo zavřeno. Nebudou si tak muset kupovat nové permanentky. Centra na tom nevydělají, nebudou muset ale peníze vracet.

„Celkově je situace absolutně zoufalá. Jsme zavřeni sedm měsíců s výjimkou 14 dnů před Vánocemi. Celá část sektoru je zničená. Bohužel ani kompenzace nepomohly. Máme obrovské ztráty. Když zahrnu sauny a bazény, tak určitě překračujeme ztrátu pět miliard korun,“ poznamenala Havrdová.

PŘEHLEDNĚ: Vláda ohlásila další velké rozvolnění. Co a kdy se mění?

Domácí

Provozovatelé prý vyhlížejí k následujícímu pondělí, kdy budou moci otevřít svá vnitřní sportoviště v poměru 1 člověk na 15 metrů. „Zatím je to nastaveno tak, že na jednom sportovišti může být maximálně deset osob, skupiny max. po dvou, odstupy a zákaz používání šaten a sprch,“ dodala Havrdová.

S výjimkou předvánočních týdnů jsou mimoškolní zájmové kroužky pro děti i fitness centra a vnitřní sportoviště zavřené od října. S blížícími se letními prázdninami nyní řeší, jak svým klientům zameškané a předem zaplacené lekce vynahradit. Někteří pořadatelé nabízejí pro děti místo hodin tréninků celý víkend intenzivního sportování nebo převod vložených peněz do kreditů, za který si v příštím školním roce může dítě pořídit např. klubové tričko. Jiní provozovatelé své klienty rovnou vybízejí, aby své peníze zpět nežádali a pomohli jim tak situaci finančně ustát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám