Hlavní obsah

Češi tloustnou a děti bez sportovišť strádají. Čekám víc úrazů, říká obezitolog

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az
Praha

Sportoviště a fitness centra mají s přestávkami zavřeno už rok. Lidé kvůli tomu tloustnou a horší se jim kondice. Obezitolog Martin Matoulek upozorňuje, že dopad to může mít zejména na děti, které si osvojují pohybové vzorce.

Rok zavřená sportoviště: Trpí fyzička, psychika i podnikáníVideo: Novinky

 
Článek

Počet lidí s nadváhou je v České republice vysoký i bez pandemie. „V roce 2013 mělo v České republice nadváhu 57 procent obyvatel, v loňském roce jich ale podle nejnovějších dat bylo asi o 5 procent více,“ vysvětluje obezitolog Matoulek.

Zavedená omezení včetně uzavřených sportovišť tomu nepřidají. Dopad mají jak na psychiku, tak i na fyzickou kondici lidí.

„Oproti situaci, kdy pohyb nebyl omezen, se v čase pandemie průměrný počet kroků za den snížil asi o 30 procent,“ uvádí Matoulek. Psychická nerovnováha podle něj navíc vede k častějšímu přejídání a následnému přibírání.

Češi méně sportují, tloustnou a strádají i po psychické stránce

Zdraví

Podle průzkumů společnosti MultiSport za rok 2021 přibralo během pandemických opatření 70 procent Čechů. Méně fit než před pandemií se jich cítí dokonce 87 procent.

Největší dopad to má na děti. Zatímco v běžném provozu navštěvovaly kroužky a sportovní kluby, nyní tu možnost nemají. Vzhledem k chybějícímu řádu mohou být náchylnější sklouzávat k lenosti. Vláda navíc kvůli koronaviru doporučila zavírat i dětská hřiště.

Matoulek upozorňuje, že v mladém věku si děti fixují příjemné zážitky spojené s pohybem, a pokud se tak nestane, ovlivní je to na celý život. A nejde jen o zážitky.

„Děti se učí pohybové vzorce a učí se padat, takže myslím, že nás v budoucnosti čeká také více úrazů,“ říká Matoulek s tím, že se častější úrazy budou týkat i dospělých, kteří se budou chtít ke sportu vrátit.

Běh ve sněhu v ponožkách? Ve Finsku se šíří nový fitness trend

Zdraví

Klienti zachraňují svá fitka

Uzávěrou trpí i provozovatelé fitness center a sportovišť. „Co se týče vládní podpory a dotací, je to něco jako písnička od Hanky Zagorové Sliby-chyby,“ říká Tomáš Steinhart, majitel Fitness Bitevní pole v pražských Holešovicích.

Vládní kompenzace mu prý během uzavření příliš nepomohly. Centrum sice vylepšuje a přidává nové vybavení, to všechno ale z peněz, které společně vybrali jeho klienti.

„Současná situace je těžká pro každého z nás, ale další stěžování a nadávání nám nikterak nepomůže,“ podotýká.

Foto: Novinky

Klienti vybrali peníze na rekonstrukci svého fitka, kde se nyní předělává podlaha.

Podle průzkumu společnosti Multisport ukončilo v roce 2020 svou činnost 127 z 1830 sportovišť, které pod ni spadají. Třetina z nich zanikla úplně.

„Současná vlna je už hraniční. Zařízení fungovala v minulém roce kolem šesti měsíců v omezeném režimu a v tomto roce se ještě nemohla otevřít. Dočerpávají svoje rezervy a mají následující možnosti: buď sehnat kapitál prostřednictvím úvěru nebo jinou cestou, nebo zcela ukončit provoz,” napsal Novinkám jednatel Multisportu Miroslav Rech.

Buď ji vcucnou, nebo si do ní nazvrací. Fitness centra kritizují komedii s rouškami

Domácí

Poznamenal, že mnoho provozovatelů budovalo svůj byznys dlouhou dobu a proinvestovalo hodně peněz.

„Nechtějí se vzdát, nicméně dlouhodobě tento postoj nelze držet. Registrujeme ukončení jednotlivých provozoven i u poměrně dobře fungujících zařízení, která by za normálních okolností fungovala velmi dobře, a naopak by se mohla dále rozvíjet či expandovat,“ dodal Rech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám