Hlavní obsah

Zradili jste nás, zubaři musí o pomůcky žebrat, zlobí se Šmucler

Novinky, Renáta Bohuslavová

Zradili jste nás, žádné ochranné pomůcky stomatologům nedorazily, zlobí se na státem nastavené rozdělování roušek a respirátorů prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Stačilo nám 14 procent a mohl být konec paniky, pokračuje s tím, že v rozdělování panuje chaos a zubaři musí žebrat. Pozastavuje se i nad tím, proč mají respirátory úředníci nebo cyklisté, když lékařům chybí.

Rozhovor s prezidentem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem o rozdělování zdravotnických pomůcekVideo: Novinky

 
Článek

„Stomatologové by měli dostat 14 procent z dodávky 1,1 milionů respirátorů, z čehož jsme schopní zajistit celou českou stomatologii a nemusíme se hroutit. To by znamenalo konec paniky, zvládlo se to a je to vyřešené,” řekl ve čtvrtek Novinkám prezident stomatologů Roman Šmucler.

Předem ale také varoval před chaosem, který panuje v rozdělování prostředků. Jelikož se tak neděje centrálně, ale na úrovni krajů. A to se podle něj potvrdilo hned v pátek, když první dodávka z Číny přiletěla a začala se rozdělovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ministerstvo ale nic nerozděluje, nechalo to na krajích a jejich uvážení. Neřešíme problém centrálně, ale prosíme na všech možných krajích, kde jsou i nejsou lidé v kontaktu. Mnozí se vyjádřili, že je stomatologie zbytná a ani se nemáme hlásit. Je to plýtvání energií našich lékařů, kteří neléčí, ale obíhají kraje a doslova žebrají,” rozzlobil se ale už v pátek v prohlášení poté, co do Česka dorazila první dodávka.

Šmucler: Zradili jste nás

Není podle něj zdaleka tak těžké spočítat, kolik máme lékařů, sester, záchranářů a dalšího zdravotnického personálu, a respirátory jim rozdělit.

„Kolik je lékařů, kolik sester atd.? To asi není věda zjistit, že to je celé zbytečný zmatek,” píše dále v prohlášení, které mají Novinky k dispozici.

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Koronavirus

Během pátečního odpoledne Šmucler informoval o případech z jednotlivých krajů.

„Distribuce pomůcek v praxi-Most. Kdokoli dostane, jen ne lékaři. Respirátory jen pro úředníky krajů, lékařům ústenky. Zradili jste nás,” popisuje situaci v Mostu. Podobně je na tom podle něj i Liberec.

„Velmi podobně je na tom i celá řada dalších oborů lékařské činnosti. Řada ordinací bude uzavřených dočasně, řada se již pravděpodobně nikdy neotevře, zejména v těžce zkoušených regionech neobnoví činnost starší kolegové,” pokračuje Šmucler.

Respirátory mají úředníci, pacienti nebo cyklisti

Také dodává, že respirátor té nejvyšší třídy FFP3 osobně ještě ani v ruce neměl.

Chcete pomoci těm, kteří pomáhají? Vznikají sbírky na podporu dobrovolníků

Koronavirus

„Osobně jsem ještě neměl v ruce předepsaný respirátor třetí třídy, ale viděl jsem ho u mnoha úředníků, pacientů, cyklistů, běžců v parku a podobně. Materiálem zjevně plýtváme. A zároveň ohrožujeme zdravotníky, které teď budeme čím dál víc potřebovat v ordinacích, nikoliv v karanténě, či dokonce nakažené v pracovní neschopnosti. Pokud považuje kraj či stát část stomatologie za zbytnou, nechť ji oficiálně uzavřou,” dodává v prohlášení.

Z 1,1 milionů můžeme zajistit celou ČR

Upozorňuje i na to, že zubaři nedostali nic ani z první drobnější dodávky, která byla distribuována během týdne.

„Z prvního dělení jsme nedostali nic, hodná na nás byla Vysočina, kde jsme dostali 10 respirátorů, což je asi pro pět služeb. Jediné, co teď potřebujeme, prostě je, aby se to dobře rozdělilo. Z toho množství, co přiletělo, jsme podle mě schopní zasaturovat celou českou medicínu a nemusíme se hroutit,” řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám