Hlavní obsah

Zkušení politici nenechali ve Sněmovně místa nováčkům

Právo, zr

Drtivou většinu židlí ve Sněmovně obsadí bývalí poslanci, starostové měst a obcí a zkušení politici z regionů. Situace je tak zcela opačná než v roce 2017, kdy většinu dolní komory obsadili nováčci z řad ANO, SPD a Pirátů. Podle politologa Petra Sokola by se díky tomu mohla nová legislativa začít tvořit rychleji.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Ve Sněmovně obhájilo svůj mandát 100 dosavadních poslanců, další část tvoří vesměs bývalí poslanci, starostové, místostarostové, krajští zastupitelé, primátoři, náměstci, hejtmani, radní apod.

Navíc je nejméně 80 zvolených poslanců s další funkcí v regionu. Ne všichni je však uvedli na kandidátních listinách, zákon je k tomu totiž nenutí.

Kumulace funkcí je v Česku povolená, ale finančně se příliš nevyplatí. Poslancům je plat uvolněného zastupitele, starosty apod. krácen na 40 procent.

Piráti by mohli mít dokonce tři resorty. Ve hře je nové ministerstvo

Parlamentní volby

Podle politologa Petra Sokola je příchod zkušených politiků pro rychlost legislativního procesu výhodou.

„Politika je řemeslo jako každé jiné. Nyní by to mohlo fungovat rychleji, než když přišlo do Sněmovny mnoho nováčků,“ řekl Novinkám.

Nebojí se ani toho, že by v Parlamentu nebyli zastoupeni lidé různých profesí. „Nikdo se nerodí jako politik, i tito politici dřív dělali něco jiného,“ dodal.

Někteří se vzdají platu v regionu

Poprvé do Sněmovny usedne například starosta středočeské obce Nová Ves Martin Exner (STAN).

„Aby bylo jasno, ptali se mě už i novináři; po ustavující schůzi Sněmovny a po složení poslaneckého slibu předložím na obecní zastupitelstvo bod, že moje funkce starosty se z uvolněné změní na neuvolněnou, protože si myslím, že není správné nechat si platit dvě plné odměny za funkce,“ uvedl na Facebooku.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Opustit uvolněnou (tedy placenou) pozici se chystá i náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Vojtko (STAN). Nejdříve však chce prý dokončit některé projekty.

„Proto předpokládám, že přechod do neuvolněné funkce vyřeším nejpozději do konce roku a po dokončení zbývajících záležitostí na radnici už nebudu působit v žádné exekutivní pozici, abych se mohl práci poslance plně věnovat,“ informoval na Facebooku.

Starosta jihomoravských Těšan Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) se těší, že ve Sněmovně zúročí zkušenosti z vedení města. Zaměřit se chce např. na oživení ekonomiky a přímou podporu drobných podnikatelů a zemědělců.

Olomouckému kraji, za který byl zvolen, chce v Parlamentu pomoci i náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS).

„Vaši podporu beru jako smluvní závazek, že pomůžu Olomouci a Olomouckému kraji a podpořím všechny dobré změny v České republice,“ vzkázal voličům na Facebooku.

Návrat exposlanců ČSSD

Ani nově zvolení poslanci, kteří se v kolonce „zaměstnání“ na kandidátní listině žádnou veřejnou funkcí nechlubili, často nebývají politikou nepolíbeni. Někdy se jedná o politické matadory.

Například právník a podnikatel Pavel Kašník (ODS), který kandidoval na jižní Moravě.

Jak v dubnu upozornilo Aktuálně.cz, Kašník do roku 2018 působil jako místostarosta obce Hlohovec, která mu ve stejné době poslala za veřejné zakázky 20 milionů korun jako živnostníkovi.

Brífink po jednání zástupců SPOLU a PirSTAN

Parlamentní volby

Dalším příkladem nového poslance je ředitel nemocnice T.G.M. Hodonín Antonín Tesařík (KDU-ČSL), který byl s přestávkou deset let krajským zastupitelem na jižní Moravě, od roku 2002 do roku 2006 náměstkem ministra dopravy a mezi lety 2007 a 2008 náměstkem ministra kultury.

Za SPD byla zase na Královéhradecku zvolena ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce Vladimíra Lesenská.

Ta seděla mezi lety 2006 a 2013 ve Sněmovně za ČSSD, léta působila také jako zastupitelka, místostarostka a radní města Týniště nad Orlicí, loni neúspěšně kandidovala za SPD do Senátu.

Stejně tak se nyní v dresu SPD vrátí do staré poslanecké lavice i Jaroslav Bašta, který v 90. letech hájil barvy ČSSD a v letech 1998 až 2000 seděl ve vládě Miloše Zemana jako ministr bez portfeje. Poté až do roku 2005 pracoval jako velvyslanec v Rusku.

Komunální politici obsadí sněmovnu. Kumulace funkcí většině nevadí

Domácí

Nováčků, jejichž živobytí dosud nesouviselo s žádnou politickou funkcí, bude ve Sněmovně jenom pár. Jedním z nich bude i nová pirátská poslankyně Klára Kocmanová, která dosud působila jako asistentka senátorky Adély Šípové.

Po volbách 2017 se Sněmovna proměnila nepoměrně víc. Usedlo do ní 120 nových tváří.

I tehdy část tvořili komunální politici, ale také lidé různých povolání – našli se mezi nimi sportovci, pekař kremrolí nebo třeba členka Pražského filharmonického sboru. Nejvíc nováčků tehdy přivedlo do Sněmovny hnutí ANO, Piráti a SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám