Hlavní obsah

Komunální politici obsadí sněmovnu. Kumulace funkcí většině nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Sněmovně bude další čtyři roky úřadovat nezvykle vysoký počet komunálních či krajských politiků. Tvoří přes 43 procent ze všech zvolených poslanců, kteří své funkce napsali i na kandidátky. Minulé volební období byl podíl o polovinu nižší.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Funkci starosty, místostarosty, radního, zastupitele, hejtmana, náměstka nebo primátora na kandidátce uvedlo 87 z 200 zvolených poslanců. V roce 2017 to bylo 52, a o čtyři roky dříve dokonce méně než 40.

„Voliči vědí, kdo má nějakou funkci. Mnozí z mých kolegů a kolegyň opakovaně uspěli ve více volbách,“ hájil včera své lidi šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Pokud na sebe přijme někdo vládní odpovědnost, tak si myslím, že se tomu bude věnovat na sto procent,“ dodal.

Spekuluje se, že by ministryní obrany mohla být starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). V souvislosti s resortem zahraničí se mluví o Ondřeji Kolářovi (TOP 09), který vede Prahu 6.

Piráti se na fóru dohadují o vstupu do vlády. Sebevražda, nepotřebují nás, zaznívá

Parlamentní volby

„Jsem pro funkci starosty uvolněný, takže zůstanu i nadále,“ napsal Právu Kolář. „Slučitelné to je. Jsou i ostatní starostové, kteří jsou zároveň poslanci nebo senátoři. Znovu už na starostu ale kandidovat nebudu,“ dodal.

Do komunálních voleb, které se konají příští rok, chce zůstat v úřadu většina poslanců, kteří vedou některou z pražských městských částí.

Naopak překvapen byl ze svého zvolení zlínský hejtman Radim Holiš (ANO), který kandidoval z posledního 22. místa. Na získaný mandát již rezignoval, chce se věnovat práci v kraji.

Šéfem klubu lidovců bude Výborný, poslance SPD povede dál Fiala

Parlamentní volby

„Funkce hejtmana ve Zlínském kraji vyžaduje 150 procent kapacity,“ napsal Holiš Právu. Na rozdíl od stranického kolegy Ivo Vondráka (ANO) prý nemá tolik zkušeností z vysoké politiky. Vondrák letos obhájil mandát poslance a od roku 2016 je také hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Z poslanců za koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) má další volenou politickou funkci 34 ze 71 lidí. Podobně hnutí ANO, kde kumuluje posty 21 ze 72 poslanců, u SPD šest z 20 zákonodárců. Obliba komunálních politiků se ukazuje na úspěchu hnutí STAN. Ačkoliv kandidovalo v koalici s piráty, získalo 33 z celkových 37 mandátů pro koalici. A z těchto tří desítek poslanců tvoří lokální politici drtivou většinu. Funkce kumuluje většina sněmovních partají. Výjimkou jsou piráti.

Nepřiznané funkce

Poměry mezi stranami jsou ale pouze orientační. Všechny své funkce na kandidátkách nepřiznali zdaleka všichni. Důvod je prostý: nemusí. „Tato povinnost nikde stanovena není. Povolání do kolonky uvádíte na základě subjektivního uvážení,“ řekl politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity.

Faltýnek: Umíme počítat, ANO jde do opozice

Parlamentní volby

Kupříkladu dosavadní poslanec za SPD Jan Hrnčíř voličům na kandidátce sdělil, že je „poslanec a vysokoškolský pedagog“. To je bezesporu pravda. Sedí ale také v zastupitelstvu Blanska a zastupitelstvu Jihomoravského kraje. Podobně poslanecká kolegyně za ANO Jana Mračková Vildumetzová, někdejší hejtmanka Karlovarského kraje, je teď krajskou zastupitelkou. Podobných případů je mezi novými poslanci víc.

„Jsou země, kde se to považuje za nemorální, a to z toho důvodu, že máte slib zastupitele a slib poslance. Nemůžete zastávat zájmy obce na celostátní úrovni,“ vysvětluje Pink.

„Strana začne zahnívat“

Doplatit na to může celá strana, pokud politici nechtějí post přenechat jiným. „Ve chvíli, kdy jsou tam pořád stejní lidé, tak zjistíte, že nenabíráte nové komunální zastupitele, nemáte nové krajské radní. Zůstávají tam pořád stejní lidé, dojde k personálnímu zacyklení a ta strana začne trochu zahnívat,“ dodal.

Cítíme smutek a hněv. Bartoš přiznal chyby

Volby

Většina politiků přitom za svou práci pobírá odměnu. Uvolnění starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí od 39 tisíc korun do 111 300 korun. Hejtmani dostávají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami. Základní měsíční plat poslance a senátora bez funkčních příplatků a paušálních náhrad činí 90 800 korun hrubého.

Tendenci ke kumulování měla od letošního roku omezit novela, která poslancům, senátorům nebo členům vlády v případě, že mají i uvolněnou funkci lokálního politika, snižuje odměnu na 40 procent. Jak se ale ukázalo, zásadní vliv na kandidaturu starostů to nemělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám