Hlavní obsah

Zimola může v ČSSD skončit i bez vyloučení

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli někdejší místopředseda ČSSD Jiří Zimola nechce po své pondělní rezignaci na šéfa jihočeské buňky mluvit o tom, zda stranu opustí, může v ní skončit i bez dobrovolného odchodu či případného vyloučení. Ke ztrátě členství totiž stačí jediné: jeho kandidatura v podzimních krajských volbách za jeho nově založené hnutí Změna 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zimola

Článek

V takovém případě by podle stanov ČSSD automaticky přišel o členství. Právu to potvrdil předseda Jan Hamáček.

„Je to přesně tak, členství v sociální demokracii zaniká buď vstupem do jiné politické strany či hnutí, anebo kandidaturou ve volbách za takový subjekt,“ řekl.

V případě Zimoly prý není přívržencem vylučování, ale podle něj by se měl už někdejší místopředseda ČSSD rozhodnout. „Jiří Zimola by si měl konečně ujasnit, co chce,“ prohlásil Hamáček.

Zimola po „emotivní debatě“ rezignoval na post šéfa jihočeské ČSSD

Domácí

Zimola v úterý na dotaz Práva, zda hodlá opustit ČSSD a zda bude kandidovat v krajských volbách za hnutí Změna 2020, reagoval: „Odmítám dělat ukvapená rozhodnutí a chci si vše promyslet.“

Podle Zimolových kritiků může jeho nerozhodnost pramenit z toho, že při zakládání hnutí počítal s masivní podporou členů ČSSD, ale to se prý nenaplnilo.

Reklama

Související články

Zimola zakládá hnutí Změna 2020

Bývalý první místopředseda ČSSD a současný šéf jihočeské organizace strany Jiří Zimola možná příští rok vyrazí do krajských voleb pod jinou značkou než...

Výběr článků

Načítám