Hlavní obsah

Zemanova party, sešlost oblíbenců, kritizují politici selekci hradních hostů

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman čelí kritice za selekci lidí pozvaných na Pražský hrad na pondělní udílení státních vyznamenání. Podle opozice si Zeman z oslavy 28. října na Hradě dělá party svých oblíbenců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou při ceremoniálu udílení státních vyznamenání v roce 2018

Článek

Pozvánku nedostal například místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti). „Dozvěděl jsem se, že je to tím, jak jsem hlasoval v případě hlasování o schválení ústavní žaloby Sněmovnou,“ krčí rameny Pikal.

Dodává, že s prezidentem sice mají rozdílné názory na to, jak se má vykonávat prezidentská funkce, ale podle něj to není důvod někoho nepozvat na významný státní akt. „Jsem zklamaný,“ říká Pikal.

Rakušan: Zeman si privatizuje Hrad

Pozvánku nedostal ani šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Vysvětluji si to tak, že jsem dlouhodobě v rozporu s některými kroky prezidenta republiky. To, že si pan prezident privatizuje Pražský hrad, je dlouhodobým trendem,“ podotýká Rakušan, podle nějž si Zeman z akce dělá party pro své příznivce.

Dodal, že od prezidenta by očekával opačný přístup, podle něj by se měl snažit alespoň během státního svátku lidi spojovat. „Ale on si jede linii: budu se bavit jen s lidmi, kteří mi tleskají,“ hodnotí pro Novinky Rakušan.

Pozvánku nedostal ani šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Proti tomu se ohradilo předsednictvo občanských demokratů.

„Funkce nejsou osobním vlastnictvím nikoho, ani prezidenta republiky. Selektivní zvaní na oslavu státního svátku považujeme za nízké gesto hlavy státu vůči občanům naší republiky,“ uvedla strana v prohlášení.

Prezident zapomíná na svoji roli, kritizuje ODS

Podle ODS má jít o oslavy republiky, a nikoli o soukromou party prezidenta. „Prezident bohužel zcela zapomíná na své povinnosti státníka a stále více dělá z úřadu privátní servis pro své osobní a politické provokace,“ hodnotí ODS.

Nepozvat na státní oslavu státního svátku předsedu nejsilnější opoziční strany a mnoho dalších ústavních a politických představitelů země, to je podle ODS neuvěřitelný krok.

Někteří čelní politici budou opět na udílení vyznamenání na Hradě chybět

Domácí

Zemana za hradní selekci zkritizoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Je to státní svátek, je to věc formální, která má svoji historickou tradici. Dělat z toho sešlost oblíbených či neoblíbených není korektní,“ řekl Novinkám Bartoš.

Nepozvaný předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek naopak vidí poctu v tom, že na Hrad nemusí. „Být mezi těmi, které Miloš Zeman vyřadil z pozvánek na Hrad, chápu jako státní vyznamenání,“ napsal na Twitteru Kalousek.

Nechci jim působit trauma, prohlásil Zeman

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl způsob výběru, komu se pošlou pozvánky, komentovat. „Otázky tohoto typu nebudu vůbec do 28. října komentovat,“ sdělil Novinkám.

Zeman vyznamená zpěváka Josefa Zímu i vídeňského exstarostu Helmuta Zilka

Domácí

Rozhodnutí nepozvat některé politiky a ústavní činitele na Hrad prezident vysvětloval ve čtvrtek v televizi Barrandov. „Občas registruji, že si někdo stěžuje, že nebyl pozván. Já si myslím, že jde o lidi, kteří nemají příliš vlídný pocit k tomuto státnímu svátku a osobě prezidenta, a tak jim nebudu působit duchovní trauma, že by tam museli trpět,“ uvedl Zeman.

Reklama

Související články

Prezident vyznamená Kalu, Smutného či Plašila

Dva týdny před státním svátkem 28. října se množí spekulace, které osobnosti tentokrát na Pražském hradě ocení státními vyznamenáními prezident Miloš Zeman....

Výběr článků

Načítám