Hlavní obsah

Zemana čeká rozhodování, koho si vezme na Hrad

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený prezident Miloš Zeman nyní odpočívá na Vysočině, síly po náročné kampani nabírá četbou knih a spánkem. Po návratu čeká Zemana nejen řada schůzek, ale také rozlousknutí oříšku, které spolupracovníky si vezme s sebou na Hrad. Nyní je jisté pouze to, že s ním do sídla českých prezidentů zamíří jeho tajemník Jaroslav Hlinovský a také osobní řidič.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman v obležení novinářů

Článek

Zeman už se nechal opakovaně slyšet, že na Hradě nechystá žádný personální pogrom. Odmítl pouze dvě jména - současného vicekancléře Petra Hájka a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. A dodal, že si s sebou chce vzít pouze tajemníka a řidiče. To platí i v současné době, podle zjištění Novinek žádné další úvahy doposud nezazněly.

Zeman a jeho tým chtějí do konce týdne zahájit debatu, jak by mohlo složení prezidentské kanceláře vypadat. Nově zvolená hlava státu se pak chce osobně seznámit s pracovníky a provozem prezidentské kanceláře.

To vše ale neznamená, že ihned automaticky dojde k rozšíření seznamu lidí, kteří by na Hrad měli jít. Podle jednoho z členů Zemanova týmu se totiž může stát, že si nový prezident skutečně na Hrad 8. března, po své inauguraci, vezme pouze tajemníka a řidiče a další personální otázky bude řešit v následujících týdnech.

Fakt, že ještě není nic dohodnuto, dokládá i to, že ačkoliv má Hlinovský na Hradě místo jisté, se Zemanem ještě neřešili příslušnou pozici. „Zatím jsme nekonkretizovali, co by mělo být náplní práce,“ řekl v úterý Hlinovský Novinkám. Na Hrad v každém případě nezamíří lobbista Miroslav Šlouf.

Zemanův tým, který mu pomáhal při cestě do prezidentského křesla, není vůbec rozsáhlý. Kromě Hlinovského jde o volebního manažera Vladimíra Kruliše, bývalého programového ředitele Slovenské televize Romana Liptáka, mluvčí a studentku politologie Hanu Burianovou, někdejší mluvčí Topolánkovy vlády Janu Bartošovou, předsedu SPOZ Vratislava Mynáře nebo třeba o místopředsedu zemanovců Martina Nejedlého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám