Hlavní obsah

Zeman poděkoval veteránům, kteří v kampani vystoupili proti Schwarzenbergovi

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v úterý setkal na Hradě se zástupci Vlasteneckého fóra, které zahrnuje například veterány druhé světové války, politické vězně, Klub českého pohraničí nebo Radu seniorů ČR. Zeman poděkoval za podporu v přímé volbě hlavy státu a vyslovil přání, aby se zástupci fóra stali jeho neformálními poradci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Na začátku setkání poděkoval prezident republiky Vlasteneckému fóru za odvahu, kterou projevilo před druhým kolem prezidentských voleb. Kromě jiného také zdůraznil, že české zájmy, které toto fórum hájí, nelze zúžit jen na prezidentskou kampaň, ale že jde o natolik závažné otázky, že je třeba se jimi zabývat soustavně,“ informovala Novinky prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Zástupci fóra vystoupili v lednu na tiskové konferenci, kdy se opřeli do Zemanova rivala v klání o Hrad, šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Brigádní generál Alexandr Beer, nositel Řádu Bílého lva a hrdina od Dukly, Sokolova a Kurska, vyzval Schwarzenberga, aby odstoupil z kandidatury na post prezidenta. A to kvůli výrokům na adresu československého prezidenta Edvarda Beneše a dekretů, které vydal.

Veteráni jako poradní sbor prezidenta

Zeman na úterním setkání řešil i situaci důchodců. „Dle prezidenta republiky je možné životní úroveň důchodců zvyšovat, stejně tak i minimální mzdu občanů ČR a přitom snižovat státní dluh,“ sdělila Burianová.

Na schůzce se hovořilo též o zesnulé někdejší britské premiérce Margaret Thatcherové. „Prezident republiky připomněl, že ať je na ni názor jakýkoliv, jde o významnou politickou osobnost, jejíž názory nutí i oponenty k zamyšlení,“ uvedla mluvčí. [celá zpráva]

Podle Burianové na závěr setkání Zeman zdůraznil, že by uvítal, aby se zástupci Vlasteneckého fóra stali jeho neformálním poradním sborem "v otázce obhajoby českých národních zájmů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám