Hlavní obsah

Zeman je pokračovatel Klause, řekl Schwarzenberg v Ostravě

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírat body před 2. kolem prezidentské volby dorazil v sobotu do Ostravy prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Nejprve se setkal se zástupci neziskových organizací a poté zamířil na debatu se studenty a veřejností v knihkupectví Librex.

Foto: plk, Právo

Karel Schwarzenberg v Ostravě

Článek

Ještě před besedou se Schwarzenberg vyjádřil k některým postojům stávajícího prezidenta Václava Klause a jeho rodiny i svého protivníka Miloše Zemana. „To, co Miloš Zeman tvrdil, že jde mezi námi o ideologický střet, tak o to nejde. Jde o to, jestli systém Václava Klause, který teď vyvrcholil tou amnestií všech bývalých lumpů, bude pokračovat. A za to ručí Miloš Zeman,“ upozornil Schwarzenberg.

Dodal, že on sám se hlásí k odkazu Václava Havla. „Je to střet dvou názorů. Jedni bojují o pravdu a lásku a druzí o lež a nenávist. Každý se musí rozhodnout, co je mu milejší.“ Podle prezidentského kandidáta nejsou Klaus a Zeman protiklady, ale spoluhráči.

Zeman není sociálnědemokratický politik

Schwarzenberg se vyjádřil také k moravskoslezské metropoli. „Ostravu mám rád, několikrát jsem ji navštívil. Vždycky jsem tu měl zajímavé debaty, což miluji. Ostrava je takové živé město,“ poukázal.

Podle posledního předvolebního průzkumu agentury ppm factum ztrácí Schwarzenberg na Zemana zhruba sedm procent. Schwarzenberga to ale nepřekvapuje.

„Předpokládám, že prozatímní má většinu, protože se pro něho vyjádřila ČSSD a jasně se pro něho vyslovila i KSČM,“ vysvětlil, proč podle průzkumu ztrácí a pokračoval: „Já pouze mohu doufat v to, že opravdoví sociální demokraté pochopí, že u Zemana nejde o sociálně demokratického politika. Víme, že je to pokračovatel Václava Klause,“ zopakoval Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám