Hlavní obsah

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Novinky, jas, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman bude chtít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) hovořit o možném odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfky Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Označil je za největší překážky pro dovoz ruské vakcíny Sputnik V do České republiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

„Dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,” svěřil se Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Zeman dokonce tvrdí, že Blatný a Storová „jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé”. „Nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,” dodal.

Blatný v souladu s legislativou trvá na nezbytnosti schválení veškerých očkovacích látek Evropskou agenturou pro léčiva (EMA).

Lékový ústav posuzuje Sputnik, požádal o to Úřad vlády

Koronavirus

Pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to podle prezidenta ke zlepšení vztahů. Babiš podle něj udělal chybu, že za nástupce bývalého šéfa resortu Romana Prymuly navrhl „nekompetentního ministra”.

Hamáček se za Petříčka postavil

Skončit by podle Zemana měl i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v souvislosti s prosazováním nákupu vakcín ze Spojených arabských emirátů.

Na dotaz, zda se „nechystá chtít Petříčkův konec na ministerstvu“, Zeman označil šéfa resortu zahraničí za člověka, který selhal.

„Považuji za reálné, že by k tomu mohlo dojít. Je krátce před volbami a každé vládě prospěje, když včas vymění méně úspěšné ministry,“ dodal Zeman, podle něhož by měl šéf koaliční ČSSD preferovat zájmy státu před zájmy strany.

Česko odmítlo milion vakcín AstraZeneca, neměly povolení pro použití v EU

Domácí

„V České republice platí dělba moci. Názor pana prezidenta je relevantní, ale tím, kdo navrhuje personální změny v kabinetu, je předseda vlády,“ uvedl k tomu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Chápu, že pan prezident má názor na každého z ministrů, ale tím, kdo rozhoduje, je předseda vlády, když žádá o jmenování či odvolání ministra,“ upřesnil Hamáček s tím, že kdyby měl k Petříčkově práci výhrady, sdělil by mu je.

Anketa

Je podle vás správné před použitím ruské vakcíny Sputnik V čekat na rozhodnutí Evropské lékové agentury (EMA)?
Ano
76,9 %
Ne
23,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28543 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám