Hlavní obsah

Situace je vážná. Jsme připraveni aktivovat článek 66, shodli se předsedové stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle předsedů koalice SPOLU a PirStan je situace, která se týká zdraví prezidenta Miloše Zemana, vážná. Připraveni jsou aktivovat článek 66 ústavy, který ho zbaví pravomocí. Než taková situace nastane, vyžádají si ale nový posudek Ústřední vojenské nemocnice.

Reakce politiků po schůzce v Senátu k přebírání Zemanových kompetencí Video: ČTK

 
Článek

„Shodli jsme se, že případná aktivace článku 66 by měla nastat někdy kolem zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny. Než taková situace nastane, bude potřeba si vyžádat stanovisko ÚVN o tom, že ten zdravotní stav, který je tam popsán, trvá,“ řekl po jednání se zástupci Senátu šéf ODS Petr Fiala.

Sněmovna by měla poprvé zasednout 8. listopadu. „Situace je skutečně vážná,” doplnil Pirát Ivan Bartoš.

Zeman má přijít o své pravomoci, shodla se senátní komise

Domácí

Se zbavením pravomocí prezidenta musí souhlasit obě komory Parlamentu, aktivovat společně musí právě článek 66 ústavy.

Již dopoledne se k tomu sešla senátní komise pro ústavu, která jednohlasně aktivaci článku podpořila.

„Podle informací, které máme, kdy momentálně není pan prezident schopný vykonávat své pravomoci, si myslím, že hlasování z naší strany bude stejné jako názor našich senátorů,“ řekl novinářům při příchodu na společné jednání se senátory Rakušan.

Okamura: Namístě je obezřetnost

S aktivací článku 66 ústavy by byl naopak opatrný šéf SPD Tomio Okamura. „Musíme postupovat obezřetně. Prezident byl zvolen největším hlasem v dějinách České republiky. Podpora je značná,“ uvedl.

Na společné jednání zástupců obou komor Parlamentu dorazil jako poslední i končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš: Ať Mynář okamžitě skončí a Nejedlému seberte diplomatický pas

Domácí

Ten uvedl, že by s aktivací článku počkal. Prezident Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci.

Při aktivaci článku 66 by si se souhlasem obou komor Parlamentu rozdělili část pravomocí hlavy státu předsedové vlády a Sněmovny.

Reakce předsedy Senátu Miloše VystrčilaVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám