Hlavní obsah

Zaměstnávat rodinu? Běžná praxe poslanců

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řadu poslanců zejména ze soc. dem. čekají v příštích měsících krušné chvíle. V boji o volitelná místa na kandidátkách do voleb na ně čeká podle všeho červená karta. Důvod je prostý: jako svého asistenta zaměstnávají za státní peníze někoho z rodinných příslušníků. Nic protizákonného to není. Jen ukázka toho, jak snadno lze využívat výhody, které se politikům nabízejí.

Článek

"Je to velmi neobratné a mám za to, že v primárkách budou obtížně vysvětlovat, proč zaměstnávají jako své asistenty rodinné příslušníky," řekl Právu na adresu svých stranických kolegů šéf klubu soc. dem. Michal Kraus.

Ti, který se to týká, ale žádný problém nevidí. "Co by na tom bylo nemorálního?" zní odpovědi většiny z nich. Jen v soc. dem. zaměstnává své manželky nebo děti např. Václav Grüner, František Strnad, Antonín Sýkora, Ladislav Vomáčka či Josef Mikuta.

Nejde však jen o problém soc. dem. Rodinní příslušníci ve funkcích asistentů jdou napříč politickým spektrem, a to jak ve Sněmovně, tak v Senátu.

Přechodná věc?

"Nastupoval jsem loni v říjnu a je to otázka roku a nějakého měsíce. Řešili jsme to jako přechodnou záležitost, nevidím na tom nic nemorálního," řekl Právu Grüner, který si za svého jediného asistenta vybral syna.

Podle platných pravidel dostávají asistenti na základě smlouvy s příslušnou parlamentní komorou 24 tisíc měsíčně, které musí jako osoby samostatně výdělečně činné sami zdanit. Je pak na zákonodárcích, zda zaměstnají jednoho nebo více asistentů. Sumu potom mezi ně rozdělí.

Za nemorální nepovažuje své chování ani Sýkora, který rovněž angažoval svého syna. "Za těch tisíc korun, co dostává, pro mě udělá mnoho práce," opáčil na otázku, jak to syn stíhá, když podle výpisu z obchodního rejstříku má široké podnikatelské aktivity.

Sýkora tvrdí, že syn mu pomáhá v Praze v době jednání Sněmovny, zatímco jeho druhý asistent - bývalý poslanec - se mu stará o záležitosti v regionu.

Mikuta hrozil soudem

Politici ani náznakem nepřipouštějí, že by se mohli svých dětí či manželek v roli asistentů vzdát. I partajní usnesení jsou na takové jednání krátká.

Jedno z takových již v minulosti konstatovalo, že Mikuta morálně pochybil a poškozuje jméno soc. dem. Poslanec totiž kromě toho, že zaměstnává svou manželku, si krátce po zvolení zřídil svou poslaneckou kancelář v nebytovém prostoru, který získal již dříve do nájmu od města Karlovy Vary jako podnikatel. Rovněž náklady na kanceláře hradí zákonodárcům parlamentní komory.

Usnesení soc. dem. kontrolní komise, které vyzvalo k vhodnému způsobu řešení, naopak rozčílilo Mikutu natolik, že své straně vyhrožoval soudem, neboť prý zásadním způsobem poškodila jeho pověst politika, podnikatele a občana.

Zaorálek: nezakázat, ale jen zveřejnit

Případy zaměstnávání rodinných příslušníků vybudily šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka k pokusu vtělit jejich zákaz do chystaného morálního kodexu zákonodárce. Jenže nyní je vše jinak. "Už na tom netrvám, myslím, že bude stačit jen průhlednost," řekl Právu ke své iniciativě.

Od záměru ho prý odradil případ šéfa ODS Mirka Topolánka, který rovněž jako senátor zaměstnával svou manželku, nikdy se tím netajil, a jak se ukázalo, veřejnosti to asi příliš nevadí. "Důležité je, aby se to vědělo, a ať si občané sami přeberou, zda jim to vadí, nebo nikoli," uzavřel Zaorálek.

Právě ve Sněmovně jsou jména poslaneckých asistentů tabu. Ví se tak pouze, že kromě několika soc. dem. poslanců jako asistenty zaměstnali rodinné příslušníky např. Svatopluk Karásek (US-DEU) či Ladislav Šustr (KDU-ČSL).

Naopak v Senátu jsou jména asistentů veřejně přístupná na internetových stránkách senátorů. Z nich plyne, že manželka pracuje pro Josefa Novotného z klubu Sdružení nezávislých kandidátů. Novotný Právu řekl, že pro něj pracovala již v době, kdy byl starostou. Nyní, kdy je senátorem, se vzdala dobře placeného místa v bance, aby mu mohla pomáhat. "Pro mě je to nejvýhodnější varianta, mám doma nejlepší servis," uvedl senátor s tím, že si neumí představit zaměstnávat někoho cizího.

Původní informace o senátoru Alexandru Novákovi (ODS) se ukázala jako nepravdivá, redakce zaměnila dvě osoby stejného příjmení.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci odmítli výrazně omezit své požitky

Předseda lidovců Miroslav Kalousek v pátek opět narazil ve Sněmovně se svým návrhem na omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře. Návrh, který...

Politici investují nejvíce do rodinných domů

Zatímco výše úspor českých politiků zůstávají stále tabu a odkrýt by je mohl až nový, přísnější zákon o střetu zájmů, musejí poslanci, senátoři, členové vlády...

Výběr článků

Načítám