Hlavní obsah

Politici investují nejvíce do rodinných domů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco výše úspor českých politiků zůstávají stále tabu a odkrýt by je mohl až nový, přísnější zákon o střetu zájmů, musejí poslanci, senátoři, členové vlády a šéfové státních úřadů pravidelně odkrývat své investice do nemovitostí. Jejich přehledy za loňský rok prozrazují, že nejoblíbenější investicí byly rodinné domy či jejich rekonstrukce, méně pak byty. Menší sumy ukládali také do pozemků, které jim v řadě případů slouží jako zdroje vedlejších příjmů, neboť je pronajímají.

Článek

Jen dva poslanci zveřejnili koupi chalupy k rekreaci, tři oznámili, že si pořídili garáž. Nejdražší bydlení získal loni lidovec Ludvík Hovorka. Znalecký posudek ocenil dům, který dostal spolu s pozemkem od své matky, na 3 401 960 korun.

"Je to dům z roku 1919, v němž naše rodina žije léta. Rodiče ho v osmašedesátém zrekonstruovali a zvedli do patra, před čtyřmi roky jsme udělali novou fasádu," řekl Právu Hovorka. Jak dodal, ke stavení patří ještě pozemky a chlévy. Dům má šest místností, žije v něm on s rodinou a rodiči.

"Matka loni rozhodla, že ho převede na mě," vysvětlil poslanec, proč právě loni přiznal vlastnictví domu. "Je to takový hezký statek po předcích," komentují stavení místní občané v Šumicích u Uherského Brodu.

Úvěry jsou v oblibě

Pavel Hojda (KSČM) si na koupi domu a parcely vypůjčil od banky 2 025 000 korun. Miliónovou půjčku si vzal Václav Votava (ČSSD) na koupi bývalé zemědělské usedlosti s pozemky na Tachovsku. Úvěr si vzal na výstavbu domu i Josef Smýkal (ČSSD). Zatímco on si s manželkou a dcerou pořídili byt, se synem se pustil do stavění na darovaném pozemku.

Vlastní dům si staví také Walter Bartoš (ODS). Tvrdí, že více než milión korun zaplatí ze svého, na zbytek si chce vzít hypotéku. "Žijeme tři v dvoupokojovém bytě o 43 m2 a to je dost stísněné. Celá léta jsme do bydlení neinvestovali, takže jsme si ušetřili. Manželka navíc podniká, má lékárnu. Víc než milión už jsme prostavěli a teď si žádám o dvoumiliónový úvěr," řekl Právu Bartoš.

Celý život prožil ve Strážnici a nový dům začal stavět také tam. "Je to jen přes pole. O stavbu se nám stará děda, manželčin otec. Vždycky udělá malé výběrové řízení, a kdo nabídne levněji, tak staví. Já jsem k placení účtů," dodal poslanec.

Kupčová na důchod do chalupy

Téměř milión stál rodinný dům poslankyni Jiřinu Fialovou (KSČM), za 800 tisíc korun opravil svůj dům Miroslav Kapoun (ČSSD). Také místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD) loni dokončila rekonstrukci svého domu v Nalžovských Horách na Klatovsku. Ač bydlí v bytě ve Strakonicích, který budou letos od města kupovat, chystá se na důchod přestěhovat do chalupy blíže své mamince.

"Zdědila jsem velké staré venkovské stavení, byla to skoro ruina. Dva roky jsme ho rekonstruovali. Celkem to bude stát čtyři milióny, dva a půl miliónu korun jdou ze dvou stavebních spoření. Není to jednoduché, musíte milión naspořit, abyste dostali půl druhého úvěr," komentovala své stavební úsilí Kupčová.

Bývalý jihočeský a stále ještě písecký zastupitel, poslanec Tom Zajíček (ODS), získal čtvrtinu činžáku v Písku. Podle svého přiznání o majetku část ze 400 tisíc korun, které jeho díl stál, zaplatil z úspor, na zbytek má úvěr.

Půda ke stavbě i pronájmu

Další oblíbenou investicí politiků jsou pozemky. Nejvíce takto uložených peněz přiznal za loňský rok ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU), který za ně dal 330 tisíc korun. Libora Ježka (ODS) stály 280 tisíc korun. Majitelem rozsáhlých pozemků jsou podle svých oznámení Josef Bíža (ODS) či Dagmar Mocová (ČSSD).

U řady poslanců se vlastnictví pozemků pozná podle jejich oznámení vedlejších příjmů. Například Josef Vícha (KDU-ČSL) či Josef Šenfeld (KSČM) přiznávají tisícové částky z jejich pronájmů. Pozemky vynesly loni také 337 tisíc korun jednomu z nejbohatších politiků v ČR, místopředsedovi Senátu Edvardu Outratovi (Klub otevřené demokracie). Získal je prodejem pozemků na Floridě.

Také šéf lidovců Miroslav Kalousek investoval loni do pozemků, když od svého souseda v Bechyni koupil spolu s manželkou zahradu o 705 m2 za 76 tisíc korun. To ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) cenu, za kolik koupil stavební parcelu v Rohatci, zamlčel.

Nejaktivnějšími politiky co do vedlejších příjmů byli loni Oldřich Vojíř (ODS) s více než 13 milióny korun získanými výhodným otočením akcií společnosti ČEZ. V podnikatelské sféře si nejvíce přivydělal senátor Karel Schwarzenberg (ODA), který přiznal 4,5 miliónu získaných za pronájem a prodej nemovitostí, na úrocích, z důchodu, za užívání rodového erbu a jako autorský honorář. Do příjmů zahrnul senátor rovněž dotace ministerstva kultury na opravu chráněných objektů. Loni také získal parcely v Jihočeském kraji.

Gross přiznal nulu

Pomohla premiérská funkce Stanislavu Grossovi, aby si s manželkou vedle dříve pořízeného barrandovského bytu, hektaru orné půdy a komory přikoupil ještě další nemovitý majetek? Odpověď na tuto otázku dalo Grossovo přiznání o vedlejších příjmech a darech za loňský rok, které zaslal senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru. Zní jednoduše: nic se nezměnilo. Žádné hodnotné dary, žádné vedlejší příjmy, žádný nový nemovitý majetek.

Právě skandál kolem rodinných majetkových poměrů přiměl šéfa ČSSD Grosse k tomu, že své přiznání vyplnil a odeslal. Zákon o střetu zájmů se přitom na něj již nevztahuje, neboť není poslancem ani členem vlády. "Nemám co skrývat a po tom všem, co bylo napsáno, považuji za slušné to zveřejnit," řekl Gross Právu.

Pokud by si někdo chtěl v parlamentu listovat v přiznáních o činnostech a nově nabytém nemovitém majetku Grossovy manželky Šárky či manželkách jiných politiků, má smůlu. Tato část oznámení totiž zůstává opět neveřejná. Způsobilo to rozhodnutí Ústavního soudu, který v červnu s okamžitou platností zrušil - po několika týdnech platnosti - novelu zákona o střetu zájmů. Ta mj. umožňovala nahlížet i do údajů týkajících se manželů a manželek politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám