Hlavní obsah

Sedm poslanců a senátorů si přivydělalo přes milión

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Roční vedlejší příjmy některých poslanců a senátorů jdou do miliónů. Loni jich bylo v parlamentu sedm, což je o dva více než v roce 2003. Přispívají tomu statisícové příjmy plynoucí z vlastních firem a z členství ve správních či dozorčích radách různých státních či regionálních institucí, fondů a podniků.

Článek

Další tisíce jim vynášejí odměny za členství v místních i krajských zastupitelstvech či za funkce starostů. V tom nemá konkurenci senátor ODS Jaroslav Kubera, který si za starostování v Teplicích loni připsal na své konto 690 tisíc korun.

Nejčastějším oborem podnikání na základě živnostenského listu je poradenství - a to ekonomické, organizační a finanční. Slušné výdělky uvádějí i lékaři, např. Jozef Kochan (ODS), jemuž lékařská praxe vynesla loni 798 tisíc korun.

Státní fondy slušným zdrojem

Téměř stovka poslanců si vylepšuje svou finanční situaci příjmem za působení v orgánech státních fondů. Když před třemi lety parlament přijal novelu zákona o střetu zájmů, zakázal politikům brát peníze od České konsolidační agentury, ale na státní fondy včetně Fondu národního majetku se pozapomnělo. Zákaz se také netýká společností, do kterých byli politici ČKA vysláni, aby v nich hájili zájmy státu.

A tak Alfréd Michalík sice za své členství v ČKA nemá ani korunu, ale ze společnosti Vipap Krško, kde je za státní agenturu členem dozorčí rady, si odnesl 135 756 korun. K tomu má ještě spolu s Martinem Kocourkem (ODS) a Jiřím Václavkem (ČSSD) více než šedesátitisícové odměny z FNM.

Odměny ve výši 45 000 korun rozděloval členům výboru také Státní fond rozvoje bydlení. Dostal je např. soc. dem. Miroslav Váňa (ČSSD), o patnáct tisíc více obdržel Eduard Vávra (ODS).

Státní fond dopravní infrastruktury přispěl 48 000 korunami Miroslavu Kapounovi (ČSSD), Vlastimilu Ostrému (US-DEU), Jaromíru Schlingovi (ČSSD) a Ladislavu Šustrovi (KDU-ČSL), který navíc získal téměř 1,36 miliónu korun za členství v dozorčí radě Sazky, což ho vyneslo v žebříčku výše vedlejších příjmů na šesté místo.

Rekordmanem Vojíř

Bezkonkurenčně nejvyšších příjmů dosáhl loni místopředseda klubu ODS Oldřich Vojíř, který výhodným nákupem 150 000 akcií v rámci pobídkového programu ČEZ určeného členům orgánů společnosti a ještě výhodnějším prodejem většiny těchto cenných papírů získal loni 13,2 miliónu korun.

Jeho stranický kolega, místopředseda Sněmovny Ivan Langer s více než dvěma milióny obdrženými za svou koncipientskou činnost v pražské advokátní kanceláři a pronájem nemovitostí zůstal daleko za ním.

Z podnikatelů jsou nejúspěšnějšími Alexand Novák (ODS), kterému jeho firma Wash Service vynesla 2,1 miliónu, a lidovecký Jaroslav Lobkowicz, který přiznal z firmy Plzeňské štěrkopísky přes 818 tisíc korun.

Výnosným je pro politiky také pronájem domů, bytů a pozemků. V tom byl nejúspěšnější Langer s 994 700 korunami, následují ho jeho kolegové starosta Hlinska Robert Vokáč (US-DEU) s 840 tisíci Kč a Martin Říman (ODS) se 735 tisíci korunami.

Hříšníků málo

Svou povinnost odevzdat do konce června přiznání svých vedlejších příjmů a činností podle mandátového a imunitního výboru Senátu nesplnili pouze tři poslanci a členové vlády.

Hříšnicemi zůstaly především dvě ministryně. Obě, jak Petra Buzková, která "na to zapomněla, protože prostě nemá co přiznávat" a Milada Emmerová, která "si to neuvědomila", dodají dokument v nejbližších dnech.

Totéž udělá i Pavel Svoboda (US-DEU), který byl do poslední chvíle v zahraničí. Čtvrtým je poslanec Miloš Kužvart (ČSSD). Žádná sankce jim ale nehrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám