Hlavní obsah

Žalobci zastaví stíhání Štrougala a Fojtíka

Státní zástupci v nejbližších dnech zastaví podle zjištění Práva trestní stíhání bývalých komunistických funkcionářů Lubomíra Štrougala a Jana Fojtíka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (uprostřed), Miloš Jakeš (vlevo) a Miroslav Štěpán na pohřbu herečky Jiřiny Švorcové (12. srpna 2011)

Článek

Podle závěrů aktuálních znaleckých posudků totiž oba muži nejsou kvůli svému stáří a duševnímu stavu schopni chápat obsah a smysl úkonů trestního řízení, které proti nim policie vede v souvislosti s usmrceními a zraněními lidí na československých hranicích v době totalitního režimu.

Bývalý čs. premiér Štrougal i někdejší tajemník ÚV KSČ Fojtík podle expertů z Psychiatrické nemocnice Bohnice trpí stařeckou demencí.

Naopak pokračovat bude trestní stíhání komunistického exministra vnitra Vratislava Vajnara (91), viněného ze stejných skutků jako v případě Štrougala a Fojtíka. Toho znalci na rozdíl od jmenované dvojice označili za schopného trestní řízení chápat.

Ideolog KSČ Fojtík trpí demencí, podle znalců není schopen chápat trestní řízení

Domácí

Poslechnou znalce

Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) kvůli nečinnosti těchto funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice. Nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. Obvinění jmenovaných pak padlo v roce 2019. Za zneužití pravomoci veřejného činitele jim hrozily dva roky až deset let vězení.

V případě Štrougala a Vajnara už ale v minulosti žalobci z Prahy 1 stíhání kvůli špatnému duševnímu stavu obviněných jednou zastavili.

Toto rozhodnutí následně potvrdili i nadřízení pražští městští státní zástupci, kteří zamítli stížnosti poškozených, respektive pozůstalých po obětech střílení na hranicích.

Jenže vše změnil Ústavní soud, který koncem loňského roku rozhodnutí zrušil a nařídil vypracovat nové znalecké posudky, protože ty původní podle něj nebyly nestranné.

„Městské státní zastupitelství v Praze již posudky obdrželo a nyní se s nimi seznamuje státní zástupce, který bude opakovaně rozhodovat o stížnosti poškozených. Předmětné rozhodnutí bude samozřejmě reflektovat závěry znaleckých posudků i faktický stav věci,“ naznačil včera mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala, jak se situace v příštích dnech vyvine.

Kauza Hlubuček: K 11 obviněným policie přidává další dva

Krimi

Podle informací redakce státní zástupce na základě názorů odborníků zastaví trestní stíhání Štrougala, a naopak nechá pokračovat ve vyšetřování Vajnara.

O Fojtíkovi bude rozhodovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a podle zjištění Práva z důvěryhodného zdroje i v jeho případě stíhání brzy zastaví.

„S ohledem na obsah znaleckého posudku týkajícího se obviněného Fojtíka bude státním zástupcem učiněno odpovídající rozhodnutí,“ nastínil v podobném duchu jako Cimbala i šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek, jak Fojtíkova kauza dopadne.

Měli podíl na střílení

A vzhledem k závěru posudku, že někdejší komunistický pohlavár je schopný chápat smysl úkonů trestního řízení jen velmi povšechně a nepřesně, a to jen v určitou denní dobu a v klidu domácího prostředí, nic jiného než zastavení jeho trestního stíhání nepřipadá v úvahu.

„Pana doktora zastřelili“. Gestapo chtělo lidem popravou spisovatele Vančury nahnat strach

Historie

Stíhání bývalých představitelů komunistického režimu iniciovala Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění se opírá o nově nalezené archiválie, které mají dokazovat, že komunističtí politici měli informace o střelbě na hranicích a přímo dávali pokyny k přijetí právních předpisů.

Štrougal ke svému stíhání soudním znalcům sdělil, že jako předseda vlády nesměl zasahovat do práce ministrům. Vajnar jim prý řekl, že s obviněním nesouhlasí, protože přechod státní hranice byl v dané době trestný čin a ti, kteří ji zkoušeli překročit, to museli vědět. Dodal, že on osobně se na věci nijak nepodílel a že nechápe, k čemu je její vyšetřování až v současné době. Pracovníci ÚDV v minulosti obvinili také někdejšího generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše, který ale následně zemřel a jeho stíhání proto žalobci nyní rovněž zastaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám