Hlavní obsah

Kauza Hlubuček: K 11 obviněným policie přidává další dva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie podle informací Práva obvinila v kauze kolem nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) celkem jedenáct lidí. Dalším dvěma zatím usnesení o zahájení trestního stíhání detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle všeho dosud nepředali, protože se v současnosti nacházejí v zahraničí.

Náměstka Hlubučka odvádějí v poutechVideo: Aktu.cz

 
Článek

Jde o již bývalého ekonomického náměstka a odvolaného člena představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Mateje Augustína, který je doma na Slovensku, a také o podnikatele Pavla Dovhomilju, jenž údajně pobývá v Chorvatsku.

Policie obviněné podezřívá z účasti na organizované zločinecké skupině a z přijetí úplatku, v případě některých pouze z prvního z těchto trestných činů, u jiných zase jen z druhého.

Dusno na pražském magistrátu: Věděl jsem, že se děje něco nekalého, připustil Scheinherr

Domácí

Kromě Hlubučka (48) je od středy stíhán také zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl (48), další podnikatel Pavel Kos (49), lobbista Pavel Dovhomilja (40), podnikatel Zakaría Nemrah (32), bývalý náměstek DPP Augustín (47), vedoucí Jednotky informačních technologií DPP Luděk Šteffel (49), vedoucí právního odboru DPP Dalibor Kučera (35), vedoucí odboru Technické správy objektů DPP Martin Vejsada (50), zaměstnanec obchodní společnosti Ivo Pitrman (50), podnikatel Maroš Jančovič (44), obchodní zástupce Petr Adam (60) a podnikatel Jindřich Špringl (60).

Foto: Vít Hassan

Hlubuček v poutech zakrytých sakem před svým domem v pražských Lysolajích.

Poslední tři jmenovaní jsou naopak obviněni jen z podplácení.

Vyplývá to z policejního usnesení o zahájení trestního stíhání, jehož kopii má Právo k dispozici. Policejní dokument má 88 stran.

Zločineckou skupinu měl podle všeho vést Redl, kterého policie viní jako organizátora zločinu přijetí úplatku i jako spolupachatele u tohoto zločinu, navíc i z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Foto: Vít Šimánek a Aktu.cz, ČTK

Petr Hlubuček vystupuje z vozu kriminalistů před policejní služebnou v pražské Bartolomějské ulici.

Hlubuček je stíhán také za účast na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku jako organizátor. Hlubuček proti svému obvinění podal stížnost, řekl Právu jeho advokát Lukáš Trojan.

Pavel Kos je podle policie Redlův blízký přítel a důvěrník. Ivo Pitrman ve Zlíně podniká v silniční motorové dopravě. Podle policie byl Redlův osobní řidič a vyřizoval další úkoly pro skupinu, jako směňování peněz z úplatků na eura nebo prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.

Slovenský podnikatel, člen představenstva a generální ředitel firmy Uniprog Solutions Maroš Jančovič je spolu s generálním ředitelem bezpečnostní a telekomunikační společnosti Analogia Jindřichem Špringlem a obchodním zástupcem Petrem Adamem obviněn z podplácení ve spolupachatelství. Jančovič se navíc podle usnesení podílel i na legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Reklama

Související články

Rakušanovo vedení se začíná rozpadat

Vedení vládního hnutí STAN se rozpadá. Po několika dřívějších rezignacích některých čelných politiků v důsledku skandálů ve středu hnutí pozastavilo členství...

Výběr článků

Načítám