Hlavní obsah

Zájem o očkování se zvyšuje. Tvoří se fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrá karanténa v pátek oznámila zvyšující se zájem o očkování proti koronaviru. Za čtvrtek se do systému registrovalo přibližně 13 tisíc lidí. Zájem se prý zvýšil i na očkovacích místech v nákupních centrech, která měla končit.

Fronty na očkování v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Registrujeme zvýšený zájem o očkování. Za včerejší den se přihlásilo na očkování téměř 13 tisíc nových lidí,” napsali v pátek zástupci Chytré karantény na svém twitterovém účtu.

Zájem se podle Chytré karantény zvedá i na dočasných očkovacích místech v obchodních centrech a na nádražích, o jejichž konci se mluvilo v souvislosti s nízkým zájmem ještě na začátku října.

Foto: Novinky

Fronta před očkovacím centrem v OC Chodov

„Rekordní počty očkují opět i místa bez registrace. Například na pražském Chodově včera naočkovali téměř 1000 lidí a v Brně necelých 500,” doplnila Chytrá karanténa.

Počet prvních dávek se zdvojnásobil

Po otevření očkovacího centra na Chodově 12. července zde denně aplikovali v průměru 1100 vakcín. V prvním říjnovém týdnu to bylo asi 400, tedy zhruba třetina.

Foto: Novinky

Očkování v OC Chodov

Přibližné počty celkově denně vyočkovaných dávek se od zhruba poloviny září pohybovaly okolo deseti tisíc. Výraznější nárůst ovšem nastal tento týden, kdy se ze 13 tisíc počet aplikovaných dávek zvedl na čtvrtečních téměř 26 tisíc.

Z toho prvních dávek, tedy nově rozhodnutých lidí, bylo 6944. Proti minulému čtvrtku, kdy se prvních dávek vyočkovalo 3495, je to téměř dvojnásobek.

Foto: Novinky

Fronta před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze

Ke čtvrtku 21. října bylo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k očkování registrováno 33 744 lidí čekajících na termín. Rezervaci na očkování mělo vytvořenou 20 655 lidí.

Epidemická situace se zhoršuje

V minulých týdnech byly zájem i tempo očkování nevalné, čísla spíše stagnovala. Mírně se zájem začal zvedat před několika dny, kdy se ale současně začala epidemická situace opět zhoršovat a vláda začala diskutovat o zpřísnění opatření.

Foto: Novinky

Fronta před očkovacím centrem v OC Chodov

Od začátku očkování na přelomu roku má dokončenou vakcinaci přes šest milionů lidí, proočkovanost se tedy pohybuje okolo 67,5 procenta. To však pro nastolení kolektivní imunity, která by bránila šíření viru, podle odborníků i politiků nestačí.

Opakovaně tedy apelují na veřejnost, aby se nechala očkovat.

Anketa

Jaký je váš postoj k očkování proti koronaviru?
Jsem rozhodně pro
60,8 %
Jsem spíše pro
6,3 %
Jsem spíše proti
4,9 %
Jsem rozhodně proti
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17723 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

PŘEHLEDNĚ: Jaká pravidla se mění

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila ve středu několik nových koronavirových opatření. Dotknou se restaurací, používání respirátorů či testování....

Výběr článků

Načítám