Hlavní obsah

Pro posilující dávku si přišla pětina Čechů, kteří mají nárok

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárok na posilující třetí dávku vakcíny proti covidu-19 má přibližně 150 tisíc Čechů. Doposud si pro ni přišlo přes 30 tisíc občanů, tedy pětina. Ve čtvrtek třetí dávku dostal také dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO). Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Od konce září se v Česku mohou některé skupiny obyvatel (zejména senioři, ale i rizikoví mladší lidé) registrovat a nechat si aplikovat třetí dávku očkování.

Nárok mají ti, kteří dostali druhou dávku před minimálně osmi měsíci, čímž ukončili očkování. Doposud má v tuzemsku ukončené očkování přes šest milionů osob.

Podle aktuálních dat ÚZIS, která mají Novinky k dispozici, se o dávku může hlásit 150 348 lidí, přičemž 30 646 z nich, tedy pětina, si pro ni již přišlo.

Počty lidí s covidem v nemocnicích rostou, očkovaných je třetina

Domácí

Nejčastěji se tak stalo v Praze (7089), kde má nárok ze všech krajů nejvíce lidí (29 376). Naopak nejméně lidí dostalo třetí dávku ve Zlínském kraji (887).

Senioři tvoří třetinu naočkovaných třetí dávkou

Vzhledem k podmínce osmiměsíčního odstupu od ukončení očkování je zřejmé, že nárok mají zejména seniorní skupiny obyvatel, které se mohly registrovat od začátku roku, tedy mezi prvními.

Lidí ve věku nad 65 let, kteří mají nárok na třetí dávku, je téměř 50 tisíc, třetina z celkového počtu.

Do ordinací se pro posilující dávku dostavila jen asi pětina z tohoto počtu, 10 423 lidí. Nutno ale podotknout, že senioři starší 65 let tvoří třetinu všech lidí, kteří se na přeočkování dostavili.

Chystají se změny v opatřeních. Zkrátit se má platnost testů

Domácí

Při pohledu do nižších věkových kategorií je poměr těch, kteří mají v dané skupině nárok, a těch, kteří si pro dávku došli, přibližně pětinový. Například ve skupině 40 až 44 let dostalo posilující dávku 2796 lidí z celkových 15 518, kteří měli nárok.

V nejmladší skupině do 17 let si z 55 lidí přišlo 14 lidí.

Mezi přeočkovanými i Babiš

Společně se seniory se mohli mezi prvními očkovat také zdravotníci, tudíž i jim vzhledem k časové prodlevě od ukončení očkování nárok na přeočkování vznikl.

Z celkových 74 168 zdravotnických pracovníků, kteří mají možnost si nechat aplikovat třetí dávku, tak učinilo 16 151 lidí.

Konkrétně přeočkování podstoupilo téměř šest tisíc lékařů z 22 600, kteří mají nárok. U sester je to 6270 z 31324 a u ostatních zdravotnických pracovníků 3945 z 20 188.

Přeočkování třetí dávkou odborníci doporučují hlavně seniorům, kteří mají často řadu přidružených onemocnění a případná nákaza by mohla vést ke komplikovanému průběhu onemocnění covid-19.

Babiš dostal třetí dávku vakcíny

Domácí

Obecně je pak známo, že imunitní systém s věkem slábne, ochrana po očkování tak může u seniorů rychleji vyprchávat. Dále by pak třetí dávku měli zvážit lidé s oslabenou imunitou či rizikoví pacienti.

Ve čtvrtek očkování třetí dávkou podstoupil v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích také dosluhující předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Původně měl dávku dostat minulý čtvrtek, den před parlamentními volbami ale kvůli vyčerpání termín přesunul.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám