Hlavní obsah

Žáci ani učitelé v ZUŠ nemusí mít test na koronavirus

Aktualizováno

Pro žáky a zaměstnance základních uměleckých škol neplatí povinnost předložit pro účast ve výuce výsledek testu na covid-19. Nemusí se prokazovat ani očkováním či dokladem o prodělané nemoci. Řekla to prezidentka Asociace základních uměleckých škol (AZUŠ) Jindřiška Kudrlová. Vyplývá to také z informací na webu ministerstva školství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Kudrlové jsou v základních uměleckých školách povinné roušky či respirátory na chodbách. Zájem o docházku je podle ní letos zhruba srovnatelný jako v minulosti.

„Testování pro nás není vůbec komplikace, protože děti sem (do ZUŠ) nemají povinnost nosit žádná čestná prohlášení (o testu na covid-19) a ani se tu nemusí testovat,” uvedla Kudrlová.

Záhada na ZŠ v Rokycanech: 23 žáků mělo pozitivní antigenní test, PCR testy ukázaly nulu

Domácí

Podle ní by taková povinnost byla zbytečná, protože do 9. září se koná screeningové testování v základních a středních školách, kam žáci chodí před odpolední výukou v základních uměleckých školách. „U nás je pouze jedna věc, kterou musíme dodržovat, a to je do věku 15 let roušku a od 15 let respirátor ve společných prostorách,” řekla.

Základní umělecké školy se řídí jiným nařízením než například střediska volného času, kde budou muset děti starší šesti let ve skupinách nad 20 účastníků předkládat jednou týdně test na covid-19.

Stát neposkytl testy ani peníze

Důvodem rozdílného přístupu v opatření ministerstva zdravotnictví je podle Kudrlové to, že volnočasová střediska nabízí zájmovou činnost, zatímco ZUŠ zajišťují jako školy vzdělávání.

Na rozdíl od základních a středních škol ovšem stát pro ZUŠ nezajistil testy a ani jim na ně nedal příspěvek.

Přeji vám kamarády a hodně jídla, promlouval Zeman k dětem v Brně

Domácí

Zájem o vzdělávání v ZUŠ je podle Kudrlové nyní podobný jako v minulosti, i když někteří rodiče možná ještě se zápisem vyčkávají na další vývoj epidemie. V době výuky na dálku kvůli covidu-19 v minulém školním roce dětí v ZUŠ ubylo, v současnosti ale už propad jejich počtu není nijak výrazný, řekla. Rozdíly jsou podle ní mezi okresy či kraji.

„Mohou být některé školy, kterým ubylo víc dětí, ale zase některé, které jsou na tom stejně, a jiné, které mají víc, než měly,” popsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám