Hlavní obsah

Za rychlost pokuty za více než 1,5 milionu

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté minulý týden v pondělí a v pátek po celém Česku kontrolovali, jak řidiči dodržují předepsanou rychlost. Při dvoudenní akci odhalili téměř 2300 řidičů, kteří museli zaplatit pokuty v součtu za více než 1,5 milionu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nejčastějším přestupkem bylo překročení povolené rychlosti v obci,“ řekla v pondělí Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Výše udělené pokuty se odvíjí podle toho, o kolik řidič povolenou padesátku v obci překročí. Pokud je to do pěti kilometrů za hodinu, tak může dostat pokutu až tisíc korun a žádné trestné body. Když řidič odmítne pokutu zaplatit, předají policisté případ do správního řízení, kde může padnout sankce až 2500 korun.

Za nehody mohou nedisciplinovaní řidiči i zvířata, ukazuje policejní statistika

Krimi

Dál už se pokuty zvyšují. Při překročení rychlosti do 19 kilometrů v hodině je finanční sankce stejná, navíc ale už řidič dostane dva trestné body. Když jede sedmdesátkou a víc, tak může dostat od policistů pokutu až 2500 korun, ve správním řízení až dvojnásobnou. A také tři trestné body.

Když policisté chytí v obci řidiče, který tam jede devadesátkou a rychleji, tak už jde případ do správního řízení automaticky. V něm hrozí ztráta řidičského průkazu, pokuta až deset tisíc korun a pět trestných bodů.

Podobně jsou odstupňované sankce i při jízdě mimo obec. Nejpřísnější sankce je stejná jako při jízdě v obci a uděluje se, když policisté chytí řidiče, který jel mimo obec o padesát a více kilometrů v hodině, než je to povolené.

Nejčastější příčina

Nepřiměřená rychlost byla za prvních sedm měsíců letošního roku příčinou více než 7 300 z celkového počtu 54 tisíc nehod. Vyplývá to z policejních údajů, které má Právo k dispozici. Při haváriích zaviněných rychlostí zemřelo 92 osob.

Prchající řidič v Alfě Romeo skončil jízdu ve zdi pražského domu

Krimi

Nepřizpůsobení rychlosti patří dlouhodobě mezi nejčastější příčiny dopravních nehod. Letos tento smutný žebříček bohužel vede.

„Za nejtragičtější příčinu dopravních nehod lze označit nepřiměřenou rychlost, která se sice na počtu dopravních nehod podílí ‚pouze‘ 17 procenty, ale usmrceno při těchto nehodách bylo 92 osob, což je 41,6 procenta osob usmrcených při nehodách zaviněných řidiči motorových vozidel,“ napsali policisté do dokumentu, který shrnuje dosavadní statistiky nehodovosti.

Anketa

Dostali jste někdy pokutu za vysokou rychlost?
Ano, jednou
27,1 %
Ano, vícekrát
30,6 %
Ne
42,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5525 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám