Hlavní obsah

Za nehody mohou nedisciplinovaní řidiči i zvířata, ukazuje policejní statistika

Novinky, kub

Podle statistiky řešila policie loni přes 94 000 nehod, což bylo o zhruba třináct tisíc méně než rok před tím. Mezi viníky havárií vedou řidiči motorových vozidel, za kterými následuje lesní a domácí zvěř. Policie již dříve uvedla, že loni byl na silnicích největší klid za posledních šedesát let, a to kvůli útlumu provozu při pandemii koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Statistka zveřejněná na webu policejního prezidia ukázala, že policisté loni řešili 94 794 nehod, při kterých zemřelo 460 lidí.

Smrt čtyř lidí u Holic zřejmě zapříčinilo riskantní předjíždění

Krimi

Nehod oproti roku 2019 ubylo o 12 778 a zemřelo o 87 lidí méně, pokles vykazují i další kategorie a policie již dříve uvedla, že loni byl na silnicích největší klid od roku 1961, kdy se začalo souvisle se statistikami. Důvodem je krize kolem koronaviru, kvůli které se zejména loni na jaře výrazně utlumil provoz.

Co se týče těžkých zranění, statistika ukázala pokles o 303 lidí na 1807, lehkých zranění ubylo o víc než 3000 na 20 880.

Tragédií na silnicích je nejméně v historii. Kvůli viru

Domácí

„Počet těžce zraněných osob byl nejnižší v historii, pro niž jsou dostupná data. Nejvyšší počet těžce zraněných při dopravních nehodách byl vykázán v roce 1969 (9258), nejvíce lehce zraněných bylo zjištěno v roce 1966 (31296),“ uvedlo prezidium.

Nejčastějšími viníky nehod jsou samotní řidiči vozidel, mohli za bezmála 80 procent havárií, které stály život celkem 417 lidí. Na druhém místě jsou lesní a domácí zvířata, která podle součtu zavinila přes 15 procent nehod. Ty se ale obešly bez lidských ztrát.

Viník z BMW zemřel, dospělí neměli pásy. Nehodu se třemi mrtvými policie odložila

Krimi

Ohledně příčin nehod policie zaznamenala nejčastěji nesprávný způsob jízdy (téměř 70 procent nehod, při kterých zemřelo 152 lidí). Následuje nedodržení vzdálenosti a nepřiměřená rychlost jízdy.

Mezi druhy vozidel vedou s více 44 000 nehodami osobní auta bez přívěsu. Ve statistice následuje 16 677 nehod, od kterých řidič ujel, a není tedy možné typ vozidla určit. „Při těchto nehodách bylo usmrceno celkem 5 osob, což je o 2 osoby méně než v roce předcházejícím,“ upřesnila policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám