Hlavní obsah

Z Turecka do konce léta přijede 88 Syřanů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika chce v rámci přesídlovacího mechanismu do června příštího roku přijmout téměř 400 uprchlíků. Česko již požádalo úřad vysokého představitele OSN pro uprchlíky o zahájení přesídlování a oznámilo, že během čtyř měsíců přijme prvních 88 Syřanů z Turecka.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Skupina migrantů na cestě do západní Evropy

Článek

Není jasné, jak ochota na české straně dopadne, když první zkušenosti s přijímáním uprchlíků ukazují, že jejich zájem o přesídlení do Česka je velmi malý. Ukázal to příklad Iráčanů, kteří se buď vrátili do vlasti, nebo odjeli do Německa. Vláda pak rozhodla o ukončení projektu.

České republice se obloukem vyhýbají i nelegální migranti. Zatímco do Itálie a Řecka se valí po tisícovkách, v ČR jich od loňského června zadržela policie 3481. Pro srovnání, od začátku letošního roku jen do Itálie připlulo 24 094 lidí.

Dál proti kvótám

Podle pravidelné zprávy ministerstva vnitra o migraci, kterou má Právo k dispozici, se Česku „stále silná migrační vlna vyhýbá a zachyceni jsou buď jedinci, nebo malé skupiny“. Ve druhé polovině dubna bylo podle dokumentu zadrženo 39 nelegálních migrantů ve Středočeském, Jihomoravském a v Plzeňském kraji. Z toho bylo 27 Afghánců, osm Ukrajinců, tři Pákistánci a jeden Palestinec.

O mezinárodní ochranu požádalo během stejné doby naše úřady pouze 66 osob. Bylo to mj. 17 Ukrajinců, osm Vietnamců a stejný počet Rusů a sedm Arménů. V uprchlických zařízeních koncem dubna žilo 120 lidí, především z Ukrajiny (39), ­Afgh­ánistánu (32), Iráku (17) či z Pákistánu (5).

Na základě dohody EUTurecko čeká podle zprávy na přesídlení do států EU 18 tisíc osob. „ČR deklarovala připravenost podílet se na realizaci přesídlování syrských uprchlíků z Turecka do výše svého dobrovolného přesídlovacího závazku z 20. července 2015, tedy 348 osob, i v rámci svého poměrného dílu z dosud nerozdělené relokační rezervy, což je zhruba 1301 osob,“ konstatuje zpráva vnitra.

Podle dokumentu ale ČR trvá na tom, že „nový mechanismus nesmí v žádném případě vést k novým závazkům pro ČR v oblasti relokace“.

Velmi pomalu se podle zprávy rozjíždí evropský systém relokace uprchlíků z Itálie a Řecka. Ačkoli 21 zemí včetně Švýcarska nabídlo 5051 míst, přestěhovalo se však jen 1441 lidí.

Migranti ohrožují i experty

Z Řecka bylo do konce dubna relokováno ve druhé polovině dubna 876 osob, z Itálie to bylo 565 osob. Z Řecka přijalo například 230 lidí Nizozemsko, 120 Francie, Estonsko 12 a Česká republika čtyři osoby a další tři, které prošly naší bezpečnostní prověrkou, opustily zařízení, aby se přestěhování do Česka vyhnuly.

V Itálii je podle zprávy šest funkčních hotspotů. V Řecku jsou čtyři a chystá se ještě jeden. Ty však slouží nyní jako uzavřená centra, ze kterých budou migranti vraceni do Turecka.

Zpráva vnitra upozorňuje na to, že se v těchto táborech zhoršila bezpečnostní situace, protože ubytovaní migranti se proti svému nedobrovolnému pobytu bouří. Ohrožují přitom i experty z evropských zemí, kteří zde působí.

„ČR si již vyžádala od Evropského azylového podpůrného úřadu, který vysílání expertů koordinuje, záruky, že bude bezpečnost expertů v hotspotech posílena,“ uvádí zpráva. Česko patří k nejaktivnějším, dalo k dispozici 45 expertů MV. V současné době jich pracuje v řeckých hotspotech pět a další se připravují na výjezd.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: OSN, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám