Hlavní obsah

Z Prahy vyjel vlak s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z pražského hlavního nádraží odjel v úterý večer humanitární vlak RegioJet. Míří do polského příhraničního města Přemyšl a přiváží materiální pomoc určenou zejména pro Kyjev. Zpět se má vracet ve čtvrtek v ranních hodinách, do Česka jím mohou zdarma přijet lidé prchající před válkou. Spoj má jezdit denně v obou směrech. Jedná se o jednu z největších humanitárních pomocí na podporu Ukrajině v Evropě.

Z Prahy vyjel vlak s humanitární pomocíVideo: Novinky

 
Článek

Podle ředitele RegioJetu Radima Jančury jde o nejdelší osobní vlak, co kdy v Česku jel. Dohromady ho tvoří 20 vozů, z toho 10 je lůžkových s celkovou kapacitou 600 lůžek a 7 nákladních. „V Přemyšli se vlak roztrhne. Osobní vagony pojedou na osobní nádraží. Obsah nákladních vagonů bude mechanizací přesunut do vagonů ukrajinských železnic,“ vysvětluje Jančura.

Foto: Novinky

Odjezd humanitárního vlaku z Hlavního nádraží v Praze

Nákladní část vlaku přiváží na Ukrajinu základní potraviny, základní hygienické potřeby, spacáky, karimatky a technické vybavení, například powerbanky. Celkem se jedná o asi 400 palet, což je množství, které odpovídá 17 až 18 plným nákladním automobilům. Zboží zajistila organizace Člověk v tísni.

Z Bohumína odjede další humanitární vlak pro uprchlíky z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

„Věci darovaly české firmy, část zakoupil Člověk v tísni ze sbírky SOS Ukrajina. Je to jedna z největších zásilek v Evropě. Ten objem je asi 250 tun materiálu,“ udává ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Foto: Novinky

Nakládání humanitární pomoci v úterý odpoledne

První vlak odjel v úterý v půl deváté z Prahy. Jede přes Pardubice, Olomouc a Ostravu a v ranních hodinách má dorazit do Přemyšlu. Zpět pojede stejnou trasou a poveze ukrajinské uprchlíky, kteří na něj mohou přestoupit z pravidelného spoje ze Lvova. Šimon Pánek očekává, že vzhledem k dostupným zprávám o situaci na hranicích bude zájem o spoj velký.

Na Ukrajinu vyjel druhý vlak s českou vojenskou pomocí

Domácí

Ve vlaku Ukrajinci dostanou teplou večeři a ráno snídani. „Jízdenka je zdarma, při rezervaci přes internet stojí formálně 2 koruny,“ říká Jančura a dodává, že hned ve středu večer má z Prahy vyrazit další vlak. „Dá se předpokládat, že počet zájemců bude postupně růst. Chvíli potrvá, než se k lidem informace dostane. Vlaky budou jezdit každý den až do doby, kdy to bude nutné,“ uvádí.

Nyní podle něj mezi Ukrajinou a Prahou jezdí minimálně 20 autobusů denně. Ty ale nemohou cestující převézt přes hranice. „Na hranicích lidé 10 hodin čekají na pasové odbavení, až pak mohou hledat další cestu. Ukrajinská strana nepustí ven autobus s řidičem, protože je to obvykle muž ve věku 18 až 60 let a proto nesmí opustit Ukrajinu,“ popisuje Jančura.

Reklama

Výběr článků

Načítám