Hlavní obsah

Z Bohumína odjede další humanitární vlak pro uprchlíky z Ukrajiny

České dráhy (ČD) na žádost Ukrajiny připravují odjezd dalšího evakuačního vlaku pro ženy a děti, kteří prchají z Ukrajiny. Odjede v neděli večer přibližně ve 22 hodin z Bohumína přes Žilinu, Košice a zítra dopoledne má být přistaven přímo na Ukrajinu do Čopu. Právu to řekl v neděli mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

České dráhy už v pátek vypravily z Bohumína dva humanitární vlaky určené pro uprchlíky z Ukrajiny.

Článek

„Na žádost Ukrajiny a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR jsme dnes rychle připravili už třetí vlak pro přepravu žen a dětí z Ukrajiny. Do Čopu odvezeme materiální humanitární pomoc. Všichni, kdo chtějí poslat pomoc na Ukrajinu, můžou do odjezdu vlaku do naší úschovy zavazadel na bohumínském nádraží přinášet vybrané věci, které přepravíme do Čopu,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu ČD Jiří Ješeta.

Vlak bude mít deset vozů a plánovanou kapacitu přibližně 600 osob. „Jeho příjezd do Česka předpokládáme zítra večer nebo v noci,“ dodal.

Jedná se o třetí evakuační vlak, který ČD připravují. Dva vlaky jsou určeny pro pomoc uprchlíkům na trase mezi polským Przemyslem a Českem. Jedna z těchto souprav zůstává v Przemyslu. Třetí vlak vyjede v neděli večer do ukrajinského Čopu a je připraven se spolupráci se slovenským a ukrajinským dopravcem ZSSK a UŽ.

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Uprchlíci využívají také pravidelné spoje. Dva vlaky denně odjíždějí z Przemyslu do Česka a přímé spoje jezdí také z východního Slovenska do Česka. Po ČD zavedly bezplatnou přepravu ukrajinských občanů také slovenské a polské železnice. Ukrajinci tak mohou využít bez komplikací také pravidelné spoje do všech míst v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám