Hlavní obsah

Z hor v Česku zmizel sníh i lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty nad nulou, sjezdovky obnažené až na trávu a lyžařská střediska bez lidí. Tak to vypadá na začátku ledna na většině hor v Česku. Obleva v pondělí zastavila krkonošské skiareály v Rokytnici nad Jizerou a jizerskohorské areály v Bedřichově, v Josefově Dole a na Ještědu. Vlekaři se nyní obávají dvojí hrozby – pokračování teplého počasí a expanze omikronu.

BEZ KOMENTÁŘE: Z lyžařského střediska ve Strážném v Krkonoších zmizel během pár dnů sníhVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

„Oblevu nám zásoby technického sněhu pomohou překlenout, zvlášť když od poloviny týdne budou noční mrazy, které umožní sjezdovky technicky zasněžovat. Lockdown kvůli omikronu by byl katastrofa,“ řekl Právu Martin Buček, ředitel společnosti SKIMU z krkonošské Horní Malé Úpy, kde kvůli špatným sněhovým podmínkám snížili cenu skipasů.

Ztrátu v řádech milionů korun odhaduje za poslední týden ředitel skiareálu v Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák. Rokytničtí vlekaři museli sjezdovky v pondělí uzavřít. „Technický sníh za dva miliony jsme vylili do kanálu. Všechny sněhové zásoby jsme vyčerpali a začínáme od nuly,“ tvrdí Pražák.

Teplému počasí odolávají skiareály v Říčkách a Deštném v Orlických horách. Provoz, kromě Zdobnice, musela zastavit střediska sdružená v orlickohorském resortu Buková hora na Orlickoústecku.

Ochladí se a bude sněžit

Domácí

Jako katastrofální hodnotí začátek ledna a letošní zimu ve Skiareálu Lipno. „Museli jsme zrušit večerní lyžování a pravděpodobně zavřeme i Jezerní sjezdovku. Zatím se zima moc nevyvedla,“ řekla Právu v pondělí Olga Kneiflová, mluvčí Skiareálu Lipno.

Podobně jsou na tom i na Zadově. „Sníh opravdu rychle taje, ale stále se lyžuje. Doufáme, že se situace zlepší ve druhé polovině týdne,“ přál si vedoucí provozu LA Zadov Petr Vondraš.

Podle Jiřího Falouta ze společnosti Myši v botě, která provozuje v Lipně nad Vltavou apartmány, je na Lipně ještě méně lidí než o loňském lock­downu. „Může za to hlavně teplé počasí, hodně lidí se také bojí omikronu. Zatím se nám nestalo, aby hosté ve větším počtu odjížděli ještě před oslavami Silvestra,“ upozornil Falout. Podle něho je znát také absence turistů z Německa nebo Nizozemska. „Jako provozovatelé ubytování budeme rádi, když přežijeme zimu,“ dodal Falout.

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Domácí

Na Železnorudsku se lyžuje pouze na Špičáku. „Přes svátky a Silvestra bylo narváno, teď je tady vylidněno. Ale to je obvyklý scénář,“ popsala včera Právu Barbora Kučerová, vedoucí infocentra v Železné Rudě. Nával podle ní přijde až kolem pololetních a jarních prázdnin.

Obleva těžce zasáhla i Beskydy. Právu to potvrdil vedoucí Skiareálu Bílá Jaroslav Vrzgula. „Oproti tomu, co u nás bylo do Silvestra, tak teď máme asi 20 procent návštěvníků,“ řekl.

Obleva spojená s deštěm donutila některá střediska v Jeseníkách provoz omezit, nebo dokonce přerušit. Téměř nesjízdné jsou i běžecké tratě. „Na hřebenech nějaký sníh zůstal, na Červenohorském sedle už je ale jen led a kamení,“ řekl Právu v pondělí Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Tamní areál už v neděli přerušil kvůli špatným podmínkám provoz.

Meteorologové varovali před vydatnými dešti

Počasí

Stále se však lyžuje na Paprsku. „Není to ideální, ale sjezdovku udržujeme sjízdnou, byť jsou na ní už i skoro holá místa. Běžkařské tratě, co strojově upravujeme v okolí, však trpí. Na těch je to nyní marný boj. Čekáme, jak se ochladí,“ řekl Právu v pondělí Miloslav Mika, chatař z Paprsku. Lidí je i tam málo.

„Máme tady ale na čtrnáct dnů lyžařské kurzy, takže úplně prázdno u nás nebude,“ doufá Mika.

Foto: David Taneček, ČTK

Lyžařský areál ve Svobodě nad Úpou v Krkonoších na snímku z 3. ledna 2022

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám