Hlavní obsah

Z dětského domova by šli klienti do bytů

Právo, Petr Janiš
Praha

Klienti Dětského domova Charlotty Masarykové na Zbraslavi by mohli vyrůstat v bytech. Město získalo první byt na Zbraslavi pro čtyři děti, další byty se rekonstruují v Praze 3. Vila na Zbraslavi by pak měla sloužit dalším službám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Systém sociální péče o děti trpí podle radní Mileny Johnové (Praha sobě) velkou roztříštěností, část spadá pod agendu sociálních věcí, část pod školství. Situaci komplikují rozhodnutí soudů o jiném umístění dětí. Péči chce Johnová na krajské úrovni stabilizovat. „Nechtěli bychom dopustit, aby se děti ze Zbraslavi přesouvaly například 130 km daleko do Horní Poustevny, kde má hlavní město jiné své zařízení,“ řekla Johnová, podle níž často sourozencům hrozí, že budou rozděleni jen kvůli věku.

Ředitelka zbraslavského domova Radka Soukupová uvedla, že v létě se podařilo zvrátit původní rozhodnutí soudu v jedné kauze. Předběžné opatření pak zamezilo stěhování dětí, které podle Soukupové bývá zcela nevhodné. „Dosáhli jsme toho, že soud své rozhodnutí změnil a děti zůstanou na Zbraslavi,“ řekla Soukupová s tím, že u dalších dvou dětí se to ale nepodařilo. Do bytu tak půjdou dvě sestry, z nichž jedna prodělala mozkovou obrnu.

Často vidíme, že rodiče jsou na hraně svých sil
Radka Soukupová

V prostředí zbraslavského domova, jeho okolí, školky a školy žijí děti značnou část života, a pak mají být třeba kvůli dosažení šesti let věku ze dne na den někam přeloženy. Ocitnou se v péči jiných tet a personálu. „Z našeho pohledu je to velmi nelidské,“ podotkla Johnová.

„Bylo by fajn, kdyby se děti podařilo na Zbraslavi udržet v jejich vztazích, sítích,“ řekla Soukupová. Posloužit k tomu mají právě pronajímané byty, kde klienti domova žijí se svými vychovateli, jakýmisi kvazirodiči, jak uvedla Soukupová. Ti vodí zdravé děti do školy či školky, vyzvedávají je, učí se s nimi, a zároveň se individuálně věnují dětem se specifickými potřebami.

Rodina adoptovala dítě, pak zjistila, že má ještě čtyři sourozence

Koktejl

Pokud by se děti dařilo umísťovat do bytů, uvolňovaly by se postupně prostory v třípatrové zbraslavské vile domova. Podle Johnové i Soukupové by vila po stavebních úpravách měla sloužit dalším velice potřebným aktivitám, například odlehčovacím službám pro rodiny s velmi postiženým dítětem.

„Často vidíme, že rodiče jsou na hraně svých sil,“ uvedla Soukupová s tím, že by pečující rodině mohl na chvíli ulevit týdenní či víkendový pobyt jejich potomka právě na Zbraslavi.

Klokánky doplácejí na systém financování

Domácí

Město pro zbraslavské klienty hledá především obecní byty, které by vyhovovaly. Od příštího roku by měly sociálnímu účelu sloužit dva opravované byty 4 plus 1 na Žižkově. Optimální je, aby v bytě s personálem a návštěvami rodičů žily čtyři děti, zákon ale mluví až o osmi.

„To se nám zdá hodně, pokud se jedná o děti, které potřebují individuální podporu,“ dodala Soukupová.

Reklama

Výběr článků

Načítám