Hlavní obsah

Klokánky doplácejí na systém financování

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dočasná krizová útočiště pro děti, např. klokánky, doplácejí na současný systém financování. Tato zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči dostávají od státu méně peněz než dětské domovy. A navíc každý den, kdy dítě pobývá v rodině vlastní či náhradní, pro klokánky znamená krácení státního příspěvku, ačkoliv například náklady na personál zůstávají. Tato praxe by se však měla v budoucnu změnit.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek

Článek

Dosud tato centra dostávají státní příspěvek podle počtu dětí, nikoli podle lůžek jako dětské domovy. To znamená, že z měsíčního příspěvku, který je již sedm let zmražen na 22 800 korunách, ukrojí každý den, kdy dítě v klokánku není, 760 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce od příštího roku těmto krizovým centrům zvýšit příspěvek na 30 tisíc korun.

Nechceme tolik, co mají dětské domovy, stačil by příspěvěk 32 tisíc
Hanka Kupková

„Částka 22 800 korun se dlouhodobě ukazuje jako nedostatečná a v posledních třech letech je toto nedostatečné financování řešeno mimořádnými dotačními tituly, což není systémové ani efektivní,“ zdůvodňuje návrh ministryně.

Jak ale řekla Právu, vyhovět přání zřizovatelů těchto zařízení, aby dostávali příspěvek na každé lůžko, se v navrhované novele zákona o sociálněprávní ochraně dětí nechystá.

„Nejsem krkna“

„Pokud bychom se rozhodli jít cestou financování na lůžko, a nikoliv na dítě, vedlo by to jen k umělému udržování počtu lůžek a šli bychom tím proti trendu, který podporujeme. Raději budeme mít více zařízení s nižší kapacitou a rodinným charakterem,“ řekla Maláčová Právu.

Přesto ale návrh pro tato zařízení, mezi něž patří i klokánky, přinese další podstatnou změnu. „Měníme pravidla krácení příspěvku v případě pobytu dítěte mimo. Už nebude rozhodovat čas příchodu a odchodu dítěte, a pokud bude dítě pobývat krátkou dobu mimo zařízení, třeba jen na víkend, příspěvek se už nebude krátit,“ řekla ministryně s tím, že pokud snad nějaká zařízení nepouštějí děti domů k rodině, jedná se o porušení zákona.

Rodiče si vymýšlejí, aby dostali děti do klokánků

Koronavirus

„Navržené změny vítáme, ale nebude to pořád dost. Připomínám, že dětské domovy mají až o devět tisíc víc bez ohledu na to, o kolik dětí právě pečují,“ řekla Právu předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hanka Kupková, která vede hostivický klokánek. Nyní tu mají úředně 24 dětí. Dvě z nich jsou na tzv. dlouhodobé propustce u náhradních rodičů, ale klokánek místa nesmí obsadit.

„Mohla bych být krkna a do rozhodnutí soudu o trvalém umístění je u nás držet, abych na ně dostávala peníze, ale neudělám to, protože je v zájmu dítěte, aby bylo v rodině,“ vysvětlila Kupková. „Nechceme tolik, co mají dětské domovy, nám by stačilo příspěvek zvýšit na 32 tisíc,“ dodala s tím, že jedná s poslanci o podpoře.

Jak řekla Právu místopředsedkyně výboru pro sociální politiku pirátka Olga Richterová, změnu by podpořila. „S tím nemám problém, a ani s tím, aby ten příspěvek nebyl vázán na dítě, ale na lůžko,“ prohlásila. Podle ní by se systém financování měl změnit, protože demotivuje některé instituce, které nechtějí děti pouštět na návštěvy, aby nepřišly o peníze.

Když děti z dětského domova bydlí se studenty

Styl

„Jde o to, aby se vždy sledoval nejlepší zájem dítěte. Když je pustí na delší návštěvy, tak to může i ohrožovat jejich existenci. Přitom jde o to, co nejdříve děti dostávat do rodin,“ dodala.

Rozpráší covid sponzory?

Krizových zařízení je v ČR 55 s kapacitou téměř osm stovek dětí. V 15 klokáncích jich nyní žije 240, jen čtyři místa jsou fakticky volná. Některé děti se tam dostaly z rozhodnutí soudu nebo sociálky, jiné přivedli sami rodiče nebo příbuzní či osoby, které je našly opuštěné.

Nejsou výjimkou případy, kdy v klokánku vyhledá útočiště i samo dítě. Až později vyplave, že utekly z domova před týráním, zneužíváním či hladem. V klokánku mohou žít jen rok. Průměrně děti zůstávají půl roku, než se podaří jejich rodinnou situaci vyřešit nebo než odejdou do náhradní rodiny.

Podle Maláčové je státní příspěvek jen částí jejich příjmu, další peníze dostávají od krajů a obcí či od rodičů dětí. „V současné době chybí všem klokánkům dohromady kolem 15 milionů korun, a teď, po covidu-19, to bude ještě obtížnější, protože sponzoři nebudou mít na rozdávání,“ řekla Kupková.

Vláda projedná vznik funkce dětského ombudsmana

Domácí

Případné zvýšení příspěvku o další 2000 Kč je nejisté. Podle Maláčové je možné o tom jednat, protože to velkou díru do rozpočtu neudělá. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale v připomínkovém řízení odmítla všechny návrhy krajů, které by k tomu směřovaly. Např. paušální příspěvek na neobsazené lůžko, a dalších 6000 Kč za každé obsazené, žádá Plzeňský kraj.

Liberecký i Královéhradecký kraj by navýšily částku státního příspěvku na 39 tisíc Kč bez ohledu, jestli je lůžko obsazené. Poukazují na to, že personál v zařízeních musí být stále. Srovnat příspěvek s dětskými domovy žádá Královéhradecký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám