Hlavní obsah

Vzpurní poslanci Volný a Bojko budou ve Sněmovně za plexisklem

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovně došla trpělivost s nezařazenými poslanci Lubomírem Volným a Marianem Bojkem, kteří trvale odmítají nosit do jednacího sálu ochranu úst a nosu. Kolem jejich míst ve Sněmovně vyroste ochranná bariéra z plexiskla.

Foto: PSP

Vizualizace plexiskla pro poslance odmítající nosit roušku

Článek

Vedení komory o důrazný zásah proti trvalému porušování zásadních hygienických opatření požádal zdravotní výbor, který se obává možného šíření nákazy koronavirem na další poslance. Sněmovnu o tom informoval její předseda Radek Vondráček (ANO) s tím, že přenosné plexisklo u lavice, kde sedí oba odmítači roušek, by mělo být hotové během příštího týdne, kdy Sněmovna nezasedá.

„Děláme, co můžeme, poslanci dnes nejsou v sále, předpokládám, že od variabilního týdne budeme mít nějakou ochranu těch, kdo sedí okolo, ve formě plexiskla,“ oznámil šéf komory.

Foto: PSP

O bariéře se uvažuje již déle, ale proti pevnému spojení s lavicemi jsou památkáři.

Bariéra chrání Piráty

Oba poslanci byli do Sněmovny zvoleni za SPD. Poté, co opustili stranu i klub, sedí v první lavici, hned u vstupních dveří do sálu. Plexisklová bariéra vznikne za jejich zády a vedle nich, aby byli chráněni Piráti sedící za nimi a vedle nich přes uličku.

Volný psal o plánované vraždě pacientů, podle policie tím mohl spáchat trestný čin

Domácí

Kvůli svému protestnímu chování již několikrát byli poslanci vykázáni z jednacího sálu. Mimo tento sál si ale roušku většinou nasazují, aby neohrožovali zaměstnance Sněmovny. Mezi novináře ji ale dál nenosí. Po každém jejich vystoupení musí být mikrofon a řečnický stolek vydezinfikován.

Foto: PSP

„Pokud chcete, abych já nosil roušky, uvalte povinné testování na poslance. A já tady veřejně říkám, jestli zavedeme povinné testování před každou schůzkou Poslanecké sněmovny, a to veřejně, abychom šli lidem příkladem, tak já si pro ty lidi špejle do nosu strkat budu a začnu nosit roušku. Přestaňte být pokrytci,“ reagoval minulý týden Volný na kritiku svého chování.

Nechtěl jsem tu zkapat. Dolejš popsal léčbu covidu

Domácí

Při projednávání pandemického zákona slíbil, že pokud by poslanci schválili, že bude tento zákon platit jen pro nemoc covid-19, pak s Bojkem budou roušky nosit.

Do sálu budou moci jen testovaní

K povinnému testování poslanců i zaměstnanců Sněmovny vyzvali Vondráčka otevřeným dopisem již začátkem února poslanci TOP 09.

Foto: PSP

Zaměstnanci budou povinně očkováni již od příštího týdne. Testy pro samotestování zajistil pro Sněmovnu ústřední krizový štáb. Již od pátku budou ale povinně testováni i všichni poslanci, kteří budou přítomni v jednacím sále, pokud nepatří mezi očkované proti covidu nebo nemoc již prodělali. Dohodlo se na tom sněmovní grémium.

Zemřel poslanec Ventruba, měl covid

Domácí

Garantem, že v sále budou jen testovaní, budou jednotlivé kluby, které budou muset splnění povinnosti hlásit každý den před zahájením jednání.

Nezařazení poslanci testy obdrželi, ale hlásit jejich výsledek budou sami.

Od 22. února platí povinnost pro všechny, kdo vstupuje do budovy povinnost nosit respirátor nebo zdravotnickou roušku. Galerie i knihovna pro veřejnost je zavřená. Omezený je vstup i pro návštěvy. Poslanci byli vyzváni, aby omezili i přítomnost svých asistentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám