Hlavní obsah

Zemřel poslanec Ventruba, měl covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, v úterý to uvedl na plénu Sněmovny předseda strany Petr Fiala. Ten už dříve informoval, že 71letý poslanec leží s těžším průběhem onemocnění covid-19 v nemocnici.

Sněmovna držela minutu tichaVideo: psp.cz

 
Článek

„Bohužel jsem obdržel smutnou zprávu, že náš kolega Jiří Ventruba na onemocnění koronaviru právě zemřel. Uctěme památku minutou ticha,“ uvedl Fiala.

O Ventrubově hospitalizaci informoval Fiala již před úterním jednáním Sněmovny.  V poslanecké lavici by ho měl nahradit podnikatel z Blanenska Libor Hoppe. Úmrtí Ventruby označil za velmi smutné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poslanec ODS Jiří Ventruba na snímku z roku 2017

Jiří Ventruba se narodil 2. února 1950 v Brně, kde také později vystudoval gymnázium i Lékařskou fakultu Masarykovy Univerzity. Později se stal se dětským neurochirurgem.

V letech 1989 a 1990 působil jako hostující profesor neurochirurgie na New York University Medical Center v USA. V roce 1991 založil Dětské neurochirurgické oddělení v Dětské nemocnici v Brně a zavedl nové mozkové operace u dětí.

Členem ODS se stal v roce 2007. Působil jako komunální politik v městě Modřice (Brno-venkov), v letech 2006 až 2010 jako zastupitel a mezi lety 2010 a 2014 jako radní. Od roku 2017 byl poslancem ODS. Ve Sněmovně se stal členem sněmovního zdravotnického výboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám