Hlavní obsah

Vystrčil k Babišově kritice: Seženu mu pozvání na Ukrajinu, ať to pak zopakuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cílem čtvrteční cesty senátorů na Ukrajinu bylo podpořit ukrajinskou stranu a deklarovat, že Česká republika bere Ukrajinu za suverénní, samostatnou a fungující zemi. Po návratu z cesty to v pátek novinářům řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ohradil se také proti kritice předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který cestu označil za marketingovou záležitost.

Miloš Vystrčil, Jiří Růžička a Pavel Fischer ke kritice jejich cesty do Kyjeva Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Myslím, že by se pan bývalý premiér měl jet na Ukrajinu podívat, kdyby potřeboval sehnat pozvání, tak se nabízím, a pokud potom ta slova zopakuje, tak si myslím, že už do politiky nepatří,“ uvedl Vystrčil.

Kritiku odmítli i místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) a šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer, kteří Vystrčila na Ukrajinu doprovázeli.

„Tohle zlehčování a vydávání za nějaký marketingový tah je hanebné,“ uvedl Růžička. „Bez komentáře,“ doplnil Fischer.

Vystrčil v Kyjevě: Je naší povinností vás podporovat, víme, že bojujete i za nás

Domácí

Babiš se nechal ve čtvrtek slyšet, že cesty politiků do Kyjeva podle jeho názoru nic nevyřeší. Rýpl si při tom i speciálně do Vystrčila.

„Co tam pan Vystrčil, který nemluví žádným jazykem, vyřeší, pochybuju, že vůbec něco vyřeší. Takže je to jen nějaká marketingová záležitost zase,“ poznamenal na tiskové konferenci.

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnys na Twitteru „důležitou“ návštěvu Vystrčila ve „složité bezpečnostní situaci“ ocenil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Vystrčil, Jiří Růžička a Pavel Fischer na tiskové konferenci po návratu z cesty na Ukrajinu.

Vystrčil v pátek řekl, že nabídka navštívit Ukrajinu přišla od ukrajinských představitelů i zástupců dalších zemí EU několikrát. Jedním z cílů tedy bylo vyhovět ukrajinské straně a přesvědčit se o tom, jak to ve válkou zničených oblastech vypadá. Že páchaná zvěrstva jsou pravdy a brutalita ruských vojáků je vysoká, konstatoval šéf Senátu.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

Česko považuje Ukrajinu podle Vystrčila za suverénní, samostatnou a fungující zemi, která má svůj parlament, který i za těchto těžkých podmínek funguje. Válkou postižená země nyní podle něj potřebuje další vojenskou a humanitární pomoc, ale i morální podporu, která by měla směřovat k členství Ukrajiny v EU.

Vystrčil ve čtvrtek se svým polským protějškem Tomaszem Grodzkým navštívil Ukrajinu, která od konce února čelí ruské invazi. V projevu v ukrajinském parlamentu odmítl možnost územních ústupků Rusku a počínání ruských vojáků v ukrajinských městech přirovnal k nacistickému vyhlazení českých obcí. Čeští a polští senátoři navštívili také města, která utrpěla během ruského bombardování a okupace značné škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám