Hlavní obsah

Výrok starosty z Brodu zřejmě mohl ovlivnit události v restauraci Družba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod
Aktualizováno

Postupně upřesňovaná chronologie úterních událostí z Uherského Brodu ukazuje, že výrok starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL) pravděpodobně mohl mít vliv na události v restauraci Družba. Novinky ve čtvrtek na základě zprávy ČTK informovaly, že Kunčarovo prohlášení pro ČT24 nemohlo ohrozit muže ukrytého na WC v restauraci. ČTK ale v pátek zprávu zrušila, protože její vývody byly nepřesné.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar na pietním místě před restaurací Družba

Článek

Původní porovnání televizního záznamu a časové osy policejního zásahu ukazovalo, že Kunčar řekl České televizi v úterý v 14:16, že v uherskobrodské restauraci, kde bylo zastřeleno osm lidí, se někde schovává manžel jeho asistentky.

Podle chronologie zveřejněné ve čtvrtek ČTK byla v „14:15 telefonická komunikace ukončena. Policisté se pokusili navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí ale zazněl z restaurace výstřel. Podle policie se muž v ten okamžik zastřelil”.

V 14:21 pronikla dovnitř zásahová jednotka.

Na základě toho ČTK vyvodila, že v době, kdy Kunčar mluvil ve vysílání ČT24, byl útočník pravděpodobně mrtvý, a ani kdyby v restauraci sledoval vysílání zpravodajské televize, nemohlo to zřejmě ohrozit život Petra Gabriela, který se během střelby skrýval na toaletě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

V pátek pak ČTK v upřesněné chronologii událostí potvrdila, že v 14:15 skončila telefonická komunikace s útočníkem, a stejně tak zůstal nezměněný čas 14:16, kdy starosta Kunčar mluvil o muži na toaletě.

K času 14:21 ale agentura uvedla: „V mezidobí se policisté pokusili navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí ale zazněl z restaurace výstřel. Policejní zásahová jednotka vnikla do budovy. Podle policie se muž v ten okamžik zastřelil.”

Je tedy možné, že v „mezidobí”, kdy starosta mluvil pro ČT24, byl vrah Zdeněk Kovář stále živý. Kunčar tak v úterý v živém vysílání o muži na WC mluvil zhruba pět minut před tím, než se vrah osmi lidí sám zastřelil. Petr Gabriel se dostal z WC ven nezraněný po zásahu policie, který začal jen několik vteřin poté, co z restaurace zazněl výstřel.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) den po masakru starostu Kunčara kritizoval za „upovídanost”, která mohla ohrozit život ukrytého muže. „Jedním z rizik včerejšího policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým online zdrojem zaplesal,” napsal na svém twitterovém profilu Chovanec. [celá zpráva]

„Kusé informace”

Starosta Uherského Brodu si následně stěžoval na to, že měl jen kusé informace od městské policie a zprostředkované zprávy od svědků, snažil se ale informovat obyvatele města. [celá zpráva]

Poukázal na to, že ve stejnou dobu byly ve zpravodajství i policejní záběry z akce. Podle šéfa zlínské policie Jaromíra Tkadlečka starosta potřebné informace dostal.

Ministr Chovanec prohlásil, že se chce po této události zaměřit na oblast komunikace se zástupci měst a obcí v krizových stavech. [celá zpráva]

Starosta Kunčar ve čtvrtek Českému rozhlasu řekl, že se s Chovancem ještě tento týden sejde, pravděpodobně o víkendu, aby spolu prodiskutovali právě zlepšení komunikace mezi policií a samosprávou, ale třeba i problematiku udělování zbrojních průkazů.

Původní chronologie zmiňovaných událostí v restauraci Družba
14:13 - Pachatel přestal komunikovat. 14:15 - Telefonická komunikace byla ukončena. Policisté se pokusili navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí ale zazněl z restaurace výstřel. Podle policie se muž v ten okamžik zastřelil. 14:16 - Uherskobrodský starosta Patrik Kunčar v ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden host - manžel jeho asistentky. 14:21 - Policejní zásahová jednotka vnikla do budovy. 14:23 - Objekt byl zajištěn; policisté našli uvnitř devět mrtvých včetně střelce a nezraněného muže, který se schovával na toaletě. Dalším osmi lidem se podařilo z restaurace utéct během střelby.
zdroj: ČTK
Upřesněná chronologie zmiňovaných událostí v restauraci Družba
14:13 - Pachatel přestal komunikovat. 14:15 - Telefonická komunikace byla ukončena. 14:16 - Uherskobrodský starosta Patrik Kunčar v ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden host - manžel jeho asistentky. 14:21 - V mezidobí se policisté pokusili navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí ale zazněl z restaurace výstřel. Policejní zásahová jednotka vnikla do budovy. Podle policie se muž v ten okamžik zastřelil. 14:23 - Objekt byl zajištěn; policisté našli uvnitř devět mrtvých včetně střelce a nezraněného muže, který se schovával na toaletě. Dalším osmi lidem se podařilo z restaurace utéct během střelby.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám