Hlavní obsah

Výpočet alimentů se má změnit

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výše alimentů na děti se může u téhož potomka lišit o stovky až tisíce korun měsíčně. Závisí totiž na tom, kolik mu je let. Soudy se při rozhodování mají řídit doporučujícími tabulkami, kdy výživné roste s věkem dítěte. Tyto tabulky však již nevyhovují a čeká je změna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Větší roli například bude hrát to, jak dalece se platící rodič podílí na péči. Upozornil na to server iRozhlas.cz, podle něhož nové tabulky schválí ministerstvo spravedlnosti začátkem příštího roku.

Například u dětí do pěti let věku se podle tabulek má v současnosti vyplácet výživné ve výši 11 až 15 procent mzdy toho, kdo jej zasílá. U studujících potomků starších 18 let to má být 19 až 25 procent mzdy.

Orientační příjem

„Dosavadní tabulky již plně neodpovídají výsledkům reálné rozhodovací praxe soudů,“ konstatovala Marcela Nevšímalová z ministerstva spravedlnosti. Soudy totiž zvyšují s rostoucím věkem dítěte alimenty vzhledem k procentům z příjmů daného rodiče méně, než stanovují čísla v tabulkách. Řídí se totiž i dalšími faktory.

Samoživitelka neotálela, s alimenty jí pomohl stát

Domácí

Počet věkových kategorií, podle nichž se stanovuje výše výživného, by měl podle návrhu nově klesnout z pěti kategorií na čtyři. „Přičemž by již neměly být ohraničeny pevnou věkovou hranicí, ta by měla být jen orien­tační, ale měly by vyjadřovat spíše jednotlivé životní etapy,“ řekla Nevšímalová.

Zúžit se má i základní rozpětí podílu alimentů na příjmu rodiče mezi jednotlivými kategoriemi. Jinými slovy, rozdíly mezi věkovými kategoriemi budou menší. Mezi další změny má patřit to, že se stanoví minimální kontrolní částka, která by měla platícímu rodiči po odečtení alimentů zůstat.

Placení výživného se nelze vyhnout ani při povoleném oddlužení

Finance

Při výpočtu výživného pak budou brát nové tabulky v potaz i to, jak moc se platící rodič do péče o dítě zapojuje a zda nemá i další vyživovací povinnosti.

Snahu aktualizovat tabulky vítá Dagmar Vogtová z Aliance neúplných rodin. Ty současné lze podle ní uplatnit na běžné případy. „Nelze je ale dobře použít v případě nadstandardního příjmu rodiče nebo v případě, kdy má dítě vysoké náklady třeba kvůli zdravotním problémům,“ řekla Vogtová.

„Tabulky pracují jen s věkem dítěte, počtem vyživovacích povinností a příjmem povinného. Podle mého názoru je stejně důležitá životní úroveň povinného rodiče, kterou je třeba důkladně prověřit,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám