Hlavní obsah

Vypnutí ekonomiky už si nemůžeme dovolit, míní Babiš

Novinky, Jan Menšík

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) si už nemůžeme dovolit v souvislosti s epidemií koronaviru poškodit českou ekonomiku více, než je. Odmítl tak slova ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO, který o zavření ekonomiky na 14 dní promluvil jako o posledním možném opatření.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Nedovedu si představit zastavení ekonomiky na 14 dní.Už si nemůžeme dovolit poškodit ekonomiku,” uvedl v nedělním pořadu serveru Blesk premiér Babiš.

Zeman: Koalice bez ANO jsou spiknutím poražených

Volby

Premiér to řekl v reakci na Prymulova slova o tom, že čtrnáctidenní zastavení ekonomiky by při nejhorších scénářích bylo řešením k zamezení šíření koronaviru ve společnosti. Zároveň ale dodal, že to nikdo udělat nechce.

Česko od začátku září zažívá vysoké, mnohdy rekordní, denní nárůsty nových případů nákazy. V pátek hygienici zaznamenali dosud nejvyšší přírůstek, a to 3793 nově nakažených. Vedle toho se ale navyšují počty hospitalizovaných pacientů, mezi nimi i těch s těžkým průběhem, a současně také počty zemřelých v souvislosti s onemocněním covid-19.

„Nevyvíjí se to tak, jak jsme si to představovali, ale stále to zvládáme. Připravujeme se na horší scénáře,” ujistil Babiš.

Babiš doufá, že k zavření 2. stupně základek nedojde

I přes trendy nárůstů má zdravotnický systém podle něj stále volné kapacity a stát nyní hedá pro případ potřeby další volné kapacity, například pro pacienty s lehkým nebo bezpříznakovým průběhem, kteří se nemohou vrátit třeba do sociálních zařízení.

Prymula také v neděli v České televizi uvedl, že se zvažuje, že se kromě středních škol, zavřou kvůli zvyšujícím se počtům nakažených studentů uzavření také 2. stupně základních škol. Tomu by se prý Babiš rád vyhnul.

Premiér Prymulovi již od jeho nástupu do čela resortu doporučuje, aby méně komunikoval s médii a naopak více komunikoval s vládou, aby se předešlo komunikačnímu šumu a chaosu, za což opozice i veřejnost vládu kritizuje. Své doporučení, aby ministr s médii komunikoval pouze ve středu a pátek, zopakoval Babiš v neděli v Blesku.

Zeman by podpořil drastická opatření proti koronaviru

Koronavirus

Kvůli zvyšujícím se číslům, zejména zesnulých a těžkých pacientů, by uvítal prezident Miloš Zeman zavedení „drastických opatření”, aby se podařilo uchránit zdraví občanů. Zeman to řekl v neděli na Primě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám