Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Navštivte výstavu Sen ve snu

Praha

Tentokráte vás kamery Novinek zavedou v projektu Výlety z karantény do pražského Veletržního paláce na výstavu Sen ve snu, která je inspirovaná americkým spisovatelem Edgarem Allanem Poem. Ten dodnes inspiruje nejen literáty, ale také výtvarníky, filmaře nebo hudebníky.

Národní galerie výstava Sen ve snu Video: Novinky

 
Článek

Výstava Sen ve snu: Edgar Allan Poe a umění v českých zemích je umístěna ve 4. patře Veletržního paláce.

Výstava se věnuje reflexím tvorby amerického spisovatele, básníka a teoretika Edgara Allana Poea ve výtvarném umění v českých zemích, stejně jako obecnějšímu fenoménu hrůzy a strachu.

Hlavní zásluhu na tom, že je stále pro umělce širokého spektra inspirací, jistě nese překladatel jeho díla do francouzštiny, básník Charles Baudelaire. Jeho básněmi a povídkami byl inspirován malíř František Kupka a mnoho dalších. Ze současných umělců jmenujme například malíře a grafika Františka Štorma.

Foto: archiv Národní galerie

Instalace jednoho z mnoha předmětů výstavy.

Projekt, jehož cílem je demonstrovat úzké vazby, které může moderní a současné umění mít k tvůrci z 19. století, představí široké spektrum umělců, vedle již zmíněných také Krištofa Kinteru, Josefa Bolfa nebo Martina Zeta, stejně jako příslušníky nejmladší generace Jana Vytisku či Marka Škubala.

Poe byl autorem zpravidla fantastických a mystických příběhů a zakladatelem detektivního žánru. Dokázal mistrovsky zachytit stav osoby, která příběh vypráví.

Další díla lze považovat za ranou science fiction, z jeho pera pochází i několik humoristických příběhů. Svým dílem definoval podobu moderní americké literatury. Mezi jeho úspěšná díla patří například Rukopis nalezený v láhvi nebo Havran, který doslova ohromil tehdejší veřejnost.

Výstava měla probíhat od 6. 3. do 30. 8. 2020, nicméně Veletržní palác byl 10. března uzavřen. Po znovuotevření galerie bude snaha výstavu prodloužit.

Reklama

Výběr článků

Načítám