Hlavní obsah

Vrbětice a okolí žádají náhradu od státu

– Vrbětice
Právo, Aleš Fuksa

Zapomenutá traumata a nepříjemné vzpomínky na výbuchy dvou skladů napěchovaných municí, opakované evakuace i šestileté dopravní omezení při jízdě do práce či domů, stále nedořešené řádné odškodnění obyvatel okolních obcí a majitelů lesních pozemků, po kterých byly v roce 2014 rozesety kusy munice z areálu muničních skladů ve Vrběticích.

Vrbětice a okolí žádají náhradu od státuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Tyto fragmenty se jako bumerang vrátily obyvatelům Vrbětic, Haluzic, Lipové i Slavičína na Zlínsku po víkendovém zveřejnění informací o možném zapojení ruské tajné služby do výbuchu muničního areálu.

„Lidé jsou zděšení, stejně jako já, když jsem se tuto informaci dozvěděl,“ uvedl Zdeněk Hověžák (STAN), starosta Vlachovic, jejichž součástí jsou Vrbětice.

Na povrch se tak znova vrací požadavky na možnost řádného odškodnění lidí i obcí v okolí.

Byl to útok na zboží, ne akt státního terorismu, prohlásil Babiš k Vrběticím

Domácí

„Protože se přes víkend objevily nové skutečnosti ohledně možného viníka, chci zdůraznit, že poškozené subjekty očekávají zásadní iniciativu kraje a státu v této záležitosti,“ sdělil Právu starosta Slavičína Tomáš Chmela (nez.). Slavičínu podle něj vznikly v okolí skladů mnohamilionové škody, zejména za poškození silnice, kterou využívaly složky IZS.

Byli jsme třikrát evakuováni, uzavírala se nám šest let silnice. Nikdo ani za tohle nedostal odškodnění. Když lidé jezdili roky do práce oklikou, měli prostě smůlu. Takové žádosti byly zamítnuty, bez nároku.

Město také nemohlo hospodařit na svých pozemcích. „Zlínským krajem bylo odškodněno akorát několik málo případů, například zánět vemene u krávy v hodnotě pět set korun. Naše škody jsou zatím odkazovány na neurčito. Proto požádám kraj i vládu, aby v této složité mezinárodní kauze nám obcím podaly pomocnou ruku a dovedly kauzu do konce. A zejména aby se vyplatily škody všem, co byli poškozeni,“ doplnil Chmela.

„Byli jsme třikrát evakuováni, uzavírala se nám šest let silnice. Nikdo ani za tohle nedostal odškodnění. Když lidé jezdili roky do práce oklikou, měli prostě smůlu. Takové žádosti byly zamítnuty, bez nároku,“ podotkl starosta Lipové Miloslav Svárovský (Za prosperitu Lipové).

Vyloučeno není vyhoštění dalších Rusů, míní Hamáček

Domácí

Starostové okolních obcí spolu s hnutím STAN, které v minulosti vzniklo právě v obcích kolem Vlachovic coby hnutí Nezávislí starostové pro kraj, přišlo v pondělí s vrbětickou výzvou. Žádají mimo jiné spravedlivé odškodnění osob postižených tragédií a brzké zveřejnění závěrů vyšetřování.

„Konstatujeme, že poskytnuté odškodnění pozůstalým, vlastníkům, dotčeným obcím a jejich občanům, ať náhrada škody skutečné, ušlého zisku či zadostiučinění, za výbuchy bylo dosud zcela nedostačující, zejména z důvodu nezjištěného viníka. Vyzýváme vládu ČR, aby poskytla součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám a případně zodpovědnému státu,“ uvádí text výzvy. Podle Hověžáka je tak jednou z možností vymoci odškodnění po českém státu, který by následně vymáhal škody po Rusku.

Za Vrběticemi stojí dva ruští agenti ze Salisbury, potvrdil nejvyšší státní zástupce Zeman

Domácí

„Je to možnost,“ podotkl Hověžák. „Je to lepší, než kdyby naši lidé jezdili do Ruska za GRU a chtěli odškodnění. To by nemuselo dopadnout dobře,“ dodal poslanec Petr Gazdík (STAN).

Zasaženo 1319 hektarů

Sklad 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, sklad 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice z dalších skladů byla později z Vrbětic odvezena. Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.

V budoucnu by v něm měl získat do majetku všechny pozemky a objekty státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, který na nich chce hospodařit. Zásah složek IZS v areálu skončil loni na podzim. Kraj dosud eviduje 111 žádostí o odškodnění fyzických osob a 27 týkajících se právnických osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám