Hlavní obsah

Už spolu ani nemluví, Vojtěch Prymulu jako náměstka nechce

Praha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si nedokáže představit setrvání Romana Prymuly na postu náměstka pro zdravotní péči. Řekl to ve středu České televizi. O Prymulově působení na úřadu vlády s ním jedná přímo premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a jeho náměstek Roman Prymula

Článek

Babiš nechce, aby Prymula opustil státní službu. Hodlá mu nabídnout místo na úřadu vlády, řekl serveru Idnes. S Vojtěchem si podle něj nesedli.

Vojtěchovi vadí Prymulovy výroky do médií a že s ním tyto věci neřeší osobně. Prymula oznámil, že chce odejít z ministerstva na konci května. Odchod zvažoval už v březnu, k setrvání ho přesvědčil Babiš.

Prymula médiím řekl, že se na ministerstvu bojí jeho popularity, a proto prý byly nařízeny bezpečnostní prověrky. To ministr odmítl s tím, že po všech svých náměstcích požaduje od loňského dubna bezpečnostní prověrku. Jen Prymula ji zatím nezískal.

„Ani o tom se mnou nemluvil osobně”

„Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit,” řekl ministr ČT. Bude rád, pokud Prymula jako epidemiolog a vakcinolog bude dál s ministerstvem spolupracovat. „Nemám problém, pokud zůstane na expertní pozici v rámci ministerstva zdravotnictví,” dodal ministr.

Prymula dojednává odchod přímo s Babišem. Vojtěch s ním už nepočítá

Domácí

Prymula po vypuknutí epidemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

Rozhovory s Babišem podle Prymulových vyjádření v úterý večer o jeho novém působení zatím nejsou uzavřeny, nechtěl tedy říct, kam míří. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. „Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto," řekl Prymula v televizi Nova.

Prymula chce skončit. K setrvání klade Babišovi podmínky

Domácí

Na místo náměstka pro zdravotní péči by ministerstvo muselo vypsat výběrové řízení podle služebního zákona. Prymula dříve řekl, že má dvě podmínky, za jejichž splnění na ministerstvu setrvá, ale neřekl jaké.

Reklama

Související témata:

Související články

Prymula: Kde nebudou lidé, je rouška zbytečná

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Právo mluvil o postupném návratu společnosti k normálnímu životu. „Je to otázka přístupu jedinců....

Výběr článků

Načítám