Hlavní obsah

Vojtěch poslal na Mynáře hygienu

Právo, tin

Ačkoliv v Česku platí zákaz shromažďování více než dvou osob, hradní kancléř Vratislav Mynář uspořádal v pátek ve své restauraci v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zabijačku, které se zúčastnilo šest lidí. Vysloužil si kritiku ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který informoval krajskou hygienickou stanici na Zlínsku. Ta teď celou věc šetří.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Mynář argumentoval, že prase bylo nemocné a stejně by uhynulo, sám podle svých slov přijel na akci až později. Řekl také, že všechny účastníky zabijačky, mezi nimiž byl i starosta obce Aleš Pfeffer, nechal otestovat na koronavirus pomocí rychlotestů.

Prezident Miloš Zeman v neděli Mynářovu zabijačku bagatelizoval: „Dozvěděl jsem se o ní následně. To prase nebylo nemocné, bylo hladové. A bylo hladové proto, že je penzion zavřený, takže zbytky potravin z penzionu neexistují a prase by zemřelo hlady,“ řekl Frekvenci 1.

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Domácí

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se takové akce nyní pořádat nesmějí. Také ministr Vojtěch Mynáře za zabijačku kritizoval.

„Máme zakázané hromadné akce více osob, takže úplně v pořádku to není. V tomto směru jsem už komunikoval s krajskou hygienickou stanicí ve Zlíně a ta to prověřuje. Pokud nebyl dodržen zákon, tak to bude muset řešit. Určitě by postih být měl,“ řekl serveru irozhlas.cz Vojtěch, kterému se nezdá ani použití rychlotestů.

Kancléř Mynář uspořádal ve své restauraci zabijačku

Domácí

„Rychlotesty se používají při ukončení karantény a podobně, ale takovéto použití rychlotestů není úplně standardní,“ uvedl. Při porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun.

Krajská hygienická stanice navíc o zabijačce nevěděla. „Za dodržení hygienických podmínek by zabijačka byla možná pouze pro členy domácnosti,“ řekla serveru Blesk.cz Vendula Ševčíková ze zlínské hygienické stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám