Hlavní obsah

Vojtěch: Nemocnice připraveny přijmout násobky pacientů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud při podzimní vlně koronavirové epidemie dál poroste i počet těžkých případů, které budou potřebovat hospitalizaci a kyslíkovou léčbu, nemocnice v České republice jsou připravené a lůžek je dostatek. Veřejnost o tom včera ujistili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a vedoucí klinického týmu pro boj s covidem-19 Vladimír Černý, který má v resortu na starost i dispečink dostupnosti intenzivní péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Česká republika má 1086 volných lůžek intenzivní péče, víc než čtvrtinu. Dále 7870 standardních lůžek s kyslíkem, stejně tak je volných 58 procent plicních ventilací,“ řekl Vojtěch na tiskové konferenci Rady vlády pro zdravotní rizika.

Připomněl, že Česká republika na jaře nakoupila 300 plicních ventilátorů, z nichž většinu poslala fakultním nemocnicím. Stát má nyní dalších osmdesát ventilátorů v rezervě, které by jim poskytl v případě zhoršení situace.

„Nemocnice jsou připraveny přijmout násobně větší počet pacientů s těžkým průběhem, než je tomu nyní,“ uvedl. Volných je nyní i 91 procent přístrojů na tzv. ECMO, tedy mimotělní oběh, které potřebují pacienti v nejhorším stadiu nemoci.

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Domácí

Ačkoliv počet pozitivně testovaných rychle roste, křivka hospitalizovaných se zvyšuje zatím jen mírně: k 13. září bylo v ČR hospitalizováno 305 pacientů s koronavirem, to je 2,1 procenta z celkem pozitivních. Celkem 51 z hospitalizovaných leží na jednotkách intenzivní péče.

Nejvíc pacientů je v Praze a Jihomoravském kraji. Umělou plicní ventilaci nyní potřebuje nejvíc pacientů v Praze. Stále platí, že drtivá většina nakažených má lehký a bezpříznakový průběh. „Devadesát procent nakažených nemá žádné příznaky,“ prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Ostatní pacienti se bát nemusí

Údaje ze srpna ukazují, že riziko přijetí do nemocnice u nově pozitivních osob stoupá s věkem a pohybuje se od 1,6 procenta u tzv. mladých osob (do 45 let) po téměř 40procentní pravděpodobnost přijetí do nemocnice, je-li pacientovi 75 let a víc.

Riziko těžkého průběhu je rovněž závislé na věku a pohybuje se od 0,1 procenta u osob pod 45 let až k 10 procentům nad 75 let. Těžší průběh postihuje pacienty se silnou nadváhou, vysokým krevním tlakem, diabetem a dalšími přidruženými chorobami.

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Domácí

„Stav lůžek je průběžně monitorován a vyhodnocován, abychom byli schopni včas přijmout nezbytná opatření k udržení dostupnosti péče. Na úrovni krajů je zdravotní péče pro pacienty s covidem-19 koordinována tzv. krajskými koordinátory intenzivní péče,“ řekl Černý. Každý kraj by měl do konce týdne předložit aktualizaci organizace umísťování pacientů s covidem.

Na jaře musely některé nemocnice předem uvolňovat lůžka i celá oddělení, aby uvolnily místo pro pacienty s covidem. Lékaři kritizovali, že na léčení jiných nemocí nezbývá prostor. Podle Vojtěcha se takové situaci bude stát snažit předejít.

Pravidla pro uvalení karantény se změní

Domácí

„Nemáme hlášeno, že by musela být omezována jiná péče. Situaci průběžně vyhodnocujeme a monitorujeme, v tomto týdnu dáváme dohromady výhled na to, jak se bude vyvíjet počet hospitalizovaných pacientů a jak na to bude nutné nemocnice připravit,“ řekl ministr.

„Pokud to bude nutné, budeme muset nějaká lůžka reprofilizovat, zatím to nutné není. Vývoj je ale dynamický a bude velmi záležet na dalších čtrnácti dnech a na tom, jak poroste procento vážných případů,“ dodal.

Kapacity nemocnic
Počet lůžekz toho volných
3972 ARO + JIP1086 (27 %)
23 213 kyslíková terapie7870 (33 %)
72 mimotělní oběh66 (91 %)
868 plicní ventilátory1087 (58 %)
Zdroj: MZ ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám