Hlavní obsah

Prymula: Lék není, spoléhejme na opatření

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do konce dubna by se mělo podle odborníků nakazit koronavirem 10 000 lidí, predikce z minulého týdne byla přitom 10 600. Situace ohledně koronaviru v Česku je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pod kontrolou. Záležet ale bude na tom, jak se projeví do počtu nakažených velikonoční svátky.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky Video: Novinky

 
Článek

„Ke konci dubna bude kumulativně diagnostikováno přibližně 10 tisíc pacientů,” sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Minulý týden přitom odborníci uváděli číslo 10 600.

Pacientů ve věku 65 plus by pak mělo být 25 procent. „Modely se zatím trefují. Zranitelná část populace na sebe dává pozor a lidé dodržují opatření,“ dodal Dušek.

Do modelu se promítá počet neodhalených případů v populaci. Současné předpoklady počítají asi s deseti procenty, přesnější údaje ukáže nová studie, jejíž výsledek bude známý podle Duška asi za 14 dní.  

Vojtěch: Situace je dobrá 

Situace ohledně koronaviru v Česku je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pod kontrolou. Záležet ale bude na tom, jak se projeví do počtu nakažených velikonoční svátky.

„Situace je teď dobrá, za včerejšek máme přes 5867 vzorků a 82 záchytů. To je poměrně pozitivní číslo. Nesmíme se ale nechat ukolébat,” sdělil ministr Vojtěch.

Záležet bude podle něj na tom, jak se projeví velikonoční svátky. „Musíme počkat na vyhodnocení Velikonoc, jak se projeví nárůst. Někteří totiž nedodržovali opatření. Stále ale platí, že máme pandemii pod kontrolou,” dodal Vojtěch.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

Podíl nově diagnostikovaných k počtu testovaných je nyní 4,6 procenta. Číslo podle Duška stále klesá. „Řada států vykazuje významně vyšší čísla. Ve Velké Británii mají například 29 procent, v USA 18,8 procenta,“ dodal Dušek.

Reprodukční číslo je jedna 

Důležité je podle něho také reprodukční číslo, které udává, kolik lidí pacient průměrně nakazí„Predikce potvrzují číslo jedna. Pokud bychom zabudovali i Velikonoce, bylo by to méně než jedna. Byla tam ale menší testová kapacita,“ upřesnil Dušek.

Podle ministra zdravotnictví je také zásadní, jak zvládají situace nemocnice. „To je klíčové kritérium. V nemocnicích je ale stále konstantní počet pacientů,” řekl Vojtěch.

Prymula: Není lék

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale upozornil, že zatím není efektivní lék ani vakcína. „Musíme spoléhat na opatření, která Česká republika přijala,” upozornil Prymula.

Podle něho je ale lze postupně uvolňovat. „Nesmí ale docházet k nárůstu, musíme to kontrolovat se 14denním odstupem,” dodal Prymula. Pomoci k tomu má také tzv. chytrá karanténa, která by měla naplno odstartovat 1. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám