Hlavní obsah

Vojáci se chystají na islamisty v Africe

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České speciální síly vyrazí zřejmě už letos bojovat proti teroristům v Africe. Vláda v pondělí souhlasila s vysláním 60 vojáků do francouzské operace Barkhane, která od roku 2014 bojuje proti islamistům a různým povstalcům v saharských oblastech Afriky.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Bamaku

Článek

„Vysláním sil a prostředků do Mali, Nigeru a Čadu potvrzujeme pozici země, která hodlá bojovat se všemi formami terorismu,“ řekl v pondělí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Misi musí schválit ještě parlament. Souhlas je pravděpodobný, s misemi obvykle nesouhlasí jen KSČM a SPD. Pokud tak učiní, měli by vojáci vyrazit do Afriky ještě letos v létě.

„Předsunutý tým by měl v místě budoucího působení zahájit svou činnost v polovině tohoto roku. Hlavní část operace trvající 12 měsíců je plánována předběžně od srpna nebo září 2020,“ řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Podle informací Práva se uvažuje o nasazení vojáků z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Celkové náklady na misi obrana odhaduje na 598 milionů korun.

Operaci vedou Francouzi, kteří mají v oblasti už přes 4500 vojáků a spolupracují s místními armádami. Minulý rok se francouzská vláda rozhodla vytvořit mezinárodní koalici speciálních sil pro boj proti teroristům ve střední Africe pod názvem Takuba.

Zatím se podle francouzského listu Le Monde přidaly speciální síly Estonska a Belgie. Koaliční vojáci by podle návrhu měli asistovat maliským jednotkám při bojových operacích proti islamistickým bojovníkům a povstaleckým skupinám.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Bamaku

Čeští vojáci slouží ve středoafrické zemi už pět let, v současnosti jich je tam okolo 120, a to hlavně v misi Evropské unie a v misi OSN. Letos výcvikovou misi EU povedou a budou velet 620 vojákům ze 20 zemí. Vedle této mise by měl parlament brzy začít schvalovat celkový mandát pro české vojáky v zahraničních misích.

Z Afghánistánu postupně do Afriky

Podle informací Práva ministerstvo obrany mandát připravuje v duchu „postupného stahování z Afghánistánu a posilování misí v Africe“. Dnes je v Afghánistánu přes dvě stě vojáků.

Česká mise v Pobaltí skončila, poslední gripen přiletí v pátek

Domácí

Poslanci by také mohli začít projednávat návrh poslanců na změnu Ústavy, aby vláda mohla na 60 dnů vysílat vojáky bez předběžného souhlasu poslanců a senátorů. Předsedkyni branného výboru Sněmovny Janě Černochové (ODS), která novelu navrhla, se ale nepodařilo návrh protlačit mezi prioritní body. „Doufám, že se to na jednání schůze dostane. Zkusím o tom přesvědčit Babiše, který návrh podepsal a podporuje ho,“ řekla Právu Černochová.

Návrh počítá s tím, že by vláda mohla poslat např. záchranné komando při únosu českých občanů. Nově by se také nemusela dopředu ptát, kdyby chtěla povolit pobyt cizích vojáků v ČR v délce až do 60 dnů. Následně by to musel schválit parlament.

Pod novelu se podepsalo přes 60 poslanců ze všech klubů kromě KSČM a SPD. „Přestože tuto vládu tolerujeme, nemáme důvěru v to, že by to nemohlo být zneužito,“ řekl Právu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Armáda chce pořídit alespoň jeden bojový dron

Domácí

Reklama

Související články

Armáda obnoví minometné střelby v Brdech

Armáda bude v bývalém vojenském prostoru v Brdech znovu cvičně střílet z minometů. V chráněné krajinné oblasti (CHKO) to pomůže zachovat unikátní vřesoviště...

Výběr článků

Načítám