Hlavní obsah

Vodákům v Česku zbývá už jen pár řek

Právo, Ivan Blažek

Kdo chce vyrazit v Česku na vodu, už moc možností nemá. Vodácká mapa republiky zčervenala, u většiny toků svítí kvůli suchu pomyslná stopka. Pár výjimek se ale ještě najde.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Otava je na hranici sjízdnosti, ale splout se dá. A to včetně řady jezů, třeba tohoto u Svatého Pole pod Horažďovicemi.

Článek

Dostatek vody má díky Lipnu Vltava pod Vyšším Brodem. Jenže ne každému vyhovují hlučné kempy a kolony u jezů. Ostatní tradiční vodácké řeky balancují podle údajů na webu raft.cz na hraně sjízdnosti. Anebo už jsou za ní. Kdo chce na vodě strávit více než dva tři dny, může zkusit Berounku.

Máme tady i vodáky, kteří by jinak raději na Lužnici či Sázavu
František Bock, tábořiště na Berounce

S „odřenýma ušima“ se dá sjet z Plzně až do soutoku s Vltavou, tedy skoro 140 kilometrů. Vodáckým tábořištěm u Dolanského mostu, tedy kousek pod západočeskou metropolí, projde za víkend až osm set lidí.

Na hraně

„Máme tady i vodáky, kteří by jinak raději na Lužnici či Sázavu, ale ta nemá vodu, nebo na Vltavu, ale tam už to není nic pro romantiky,“ řekl Právu František Bock, provozovatel tamního kempu.

Ohře je na hraně, stejně jako Sázava – na atraktivní spodní úsek pod Týncem musí vodáci zapomenout.

Otava se dá za občasného rachocení po kamenech sjet ze Sušice ke Zvíkovu. „Není to tak hrozné,“ uvedl vodák Petr Filip, který se z řeky vrátil v neděli.

„Párkrát jsme museli lodě táhnout přes mělčiny, ale to byly výjimky. Dost jezů se dalo sjíždět, tedy v plastových kanoích, laminátové by to asi nepřežily,“ dodal. Sami tady rozhodně nejste, ale s Vltavou se zdejší provoz srovnat nedá. „Je to rozdíl asi jako mezi dálnicí a okreskou,“ poznamenal Filip. Na vícedenní vodáckou dovolenou lze vyrazit za hranice – třeba na slovenský Hron, i když ten teď také nad Banskou Bystricí moc vody nemá, nebo na Malý Dunaj.

Trable s Lužnicí

Mezi české řeky, které už sucho poslalo do ofsajdu, patří Lužnice. Nyní je sjízdných jen pár kilometrů ze Suchodola k Pilaři, tedy když nepočítáme horní úsek z Nové Vsi, kam ale jezdí jen vodáčtí masochisté a milovníci komárů.

Na peřejnatém úseku z Tábora do Bechyně chybí do limitu dvacet čísel, na Nové řece, která je součástí plavby po horní Lužnici, se stav zlepšil, ale i tak zde schází deset centimetrů.

Někdejší vodácká Mekka má problémy s nedostatkem vody už dlouho. „Lužnici jsme v osmdesátých a devadesátých letech jezdili o prázdninách pravidelně rok co rok. Že by se nedala, to byla úplná výjimka. A teď? Pokud náhodou zrovna pořádně nezaprší, není šance,“ uzavřel Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám