Hlavní obsah

Vnitro: Hospodští si nemohou ohýbat opatření, jak se jim zachce

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky restaurací o víkendu otevřely na protest proti vládním opatřením s tím, že se podniky zapojily do politické činnosti. Podle iniciativy Chcípl PES mají totiž politická jednání z protiepidemických nařízení výjimku. Proti taktice hospodských se vymezilo ministerstvo vnitra. Takový argument by nejspíš neprošel ani před soudem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pondělní polední policejní kontrola v restauraci v Hlubočkách u Olomouce.

Článek

Policisté se řídili stanoviskem ministerstva vnitra, jež právní názor spolku považuje za nesmyslný. „Kontroly dodržování opatření probíhají stejně jako doposud. Rozhodně nejde ta krizová nařízení ohýbat, jak se komu zachce,“ sdělil Právu mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Byli bychom rádi, aby už takové správní řízení začalo. My to pak dáme k soudu
Jiří Janeček, organizátor akce

A k názoru úřadů se kloní rovněž právník Jan Wintr z katedry teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Domnívám se, že ta klička s politickým subjektem fungovat nebude. Působí to dojmem zjevného obcházení,“ uvedl.

Petiční archy

Restauratéři zapojení do iniciativy nechali své hosty podepisovat petiční archy pro založení hnutí Otevřeme Česko – Chcípl pes, samotné podniky se pak mají stát politickými buňkami.

Chcípl PES. Policie nahlásila více než 30 rebelujících restaurací

Krimi

Získali už prý takto dva tisíce příznivců.

„V příštím týdnu poneseme na ministerstvo žádost o registraci nového hnutí Otevřeme Česko,“ řekl Právu Jiří Janeček, jeden ze zakladatelů iniciativy a restauratér ze středočeského pivovaru Malý Janek.

Do otevřených hospod se ale během víkendu vydali také policisté při kontrolách dodržování opatření. V celé zemi napočítali více než třicet takových podniků a zaznamenaná porušení předali správním orgánům.

Účelová argumentace?

Pokud dostanou restauratéři pokuty ve správním řízení, budou chtít, aby je přezkoumal soud. Domnívají se totiž, že vláda by v takovém případě bránila vzniku politického hnutí. „Byli bychom rádi, aby už takové správní řízení začalo. My to pak dáme k soudu, aby řekl, jak to vlastně je,“ dodal Janeček.

Na restaurace už nebude dohlížet hygiena, ale SZPI, schválila Sněmovna

Ekonomika

Že by však policisté byli mírnější vůči restauracím, které se zaštiťují politickou činností, policie vyloučila. „Spolek argumentuje účelově, takhle by mohl argumentovat každý,“ dodal mluvčí policie.

Právník: Je to klička

Podle právníka Wintra lze založení politické strany dosáhnout i jinak, třeba prostřednictvím vzdálené komunikace. „Čili nelze říct, že by to krizové opatření bránilo sdružování v politických stranách,“ vysvětlil pro Právo Wintr.

Nicméně soudy by se při řešení pokut podle něj musely zabývat, zda byly uděleny v souladu se zákonem, a také přiměřeností krizových opatření.

Chcípl PES otevírá hospody vládě natruc

Koronavirus

V současnosti ale není možné udělit za prohřešky proti opatřením sankci právnickým a podnikajícím fyzickým osobám. „Čili je otázka, co vlastně těm hospodám hrozí. Podle mě jim nehrozí skoro nic, maximálně ty dvacetitisícové pokuty pro majitele jako fyzickou osobu. U hostů si to netroufám říct,“ dodal právník.

Aktuálně policisté musí zkontrolovat každou osobu, která v podniku je. Na místě pak mohou udělit pokutu až deset tisíc korun. Avšak jen pokud dotyčný s pokutou souhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám