Hlavní obsah

Vnesli jsme do boje s covidem řád, tvrdí Blatný

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný považuje za nejdůležitější, že se během měsíce působení v úřadu podařilo zavést systém PES. Podle něj dal boji s epidemií řád. Tvrdí to i přesto, že není jasné, zda se systémem vláda hodlá řídit.

Článek

„Hlavním cílem nového hodnocení PES je především zvýšit čitelnost a predikovatelnost aktuální epidemiologické situace. Chceme, aby veřejnost měla představu, jaká je situace v jejich kraji a zda se mají lidé připravit na rozvolňování, nebo zpřísňování zavedených opatření.” Přesně těmito slovy obhajoval Blatný vznikl protiepidemiologického systému PES.

Politici na začátku týdne téměř připravovali Českou republiku na to, že se od 30. listopadu rozvolní do třetího stupně, pokud čísla vydrží. Čísla vydržela, ovšem od poloviny týdne politici couvají. Nákaza neklesá tak rychle, jak se předpokládalo.

PES ukazuje stále trojku. V pondělí by se mělo otevírat

Domácí

Ač podle zveřejněného postupu mělo být v pátek jasno, co bude od pondělí, bude vláda rozhodovat až v neděli ráno.

Podle Blatného dal ovšem systém boji s covidem řád.

Index, podle kterého se země řadí do stupňů rizika, je už šestý den v řadě 57, což znamená třetí stupeň. Pokud to vydrží i zítra, podle PES by se mělo rozvolnit. Dobrá situace je v pěti krajích, dalších devět má čísla horší. Karlovarský kraj byl ještě ve středu na stupni pět.

Tlak je především na otevření malých obchodů, kterým berou prodeje velké supermarkety.

Vláda opatření formálně rozvolnila už minulý týden, od pondělí je Česko ve čtvrtém stupni. Hlavní změna s tím související, tedy návrat žáků prvních a druhých stupňů do škol, ale byla posunuta až na pondělí 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám