Hlavní obsah

Vládní reparát. Sněmovna znovu projedná protikuřácký zákon

– Praha
Novinky, zpe

Poslanci budou opět rokovat o zákazu cigaret v restauracích. V úterý by měli v úvodním čtení znovu řešit vládní návrh protikuřáckého zákona, který už podruhé předložil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). První pokus totiž nevyšel.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předkládá protikuřácký zákon napodruhé.

Článek

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce zákon projednat ve zrychleném řízení podle paragrafu 90. Sněmovna by tak mohla vyslovit souhlas už v prvním čtení a poslanci by nemohli načítat pozměňovací návrhy. Takový postup ale zřejmě nevyjde, opoziční ODS a TOP 09 si totiž chystají veto.

„Vzhledem k tomu, že spolupracujeme s ODS, a oni budou zřejmě navrhovat veto na paragraf 90, tak my je podpoříme. Oni chtějí načítat pozměňovací návrhy,“ vysvětlil v úterý na tiskové konferenci šéf poslaneckého klubu topky František Laudát.

Norma se tak zřejmě bude projednávat klasicky ve třech čteních. Laudát k tomu podotkl, že pokud něco mohlo počkat řadu let, může to počkat do září nebo do října.

Poslancům ANO vadily kuřárny

Zákon, který by zakázal kouření v restauracích, Sněmovnou napoprvé neprošel kvůli chybějícím hlasům koaličních poslanců z hnutí ANO. Těm vadilo, že byl přijat pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS), díky kterému by mohly v hospodách vzniknout takzvané kuřárny.

V koalici se potom strhla mela a politici se začali obviňovat ze zlobbování tabákovým průmyslem. Sobotkův kabinet nakonec celou věc uhasil tak, že Němeček předložil nový zákon, do kterého jsou už zapracovány dříve přijaté pozměňovací návrhy - kromě toho o kuřárnách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám