Hlavní obsah

Vládní lavice opět zely prázdnotou. Babiš to schytal kvůli dovolené v Alpách

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poloprázdné vládní lavice během čtvrtečních interpelací jsou už tak trochu koloritem. Jinak tomu nebylo ani tento týden. Na písemné interpelace nejprve nedorazil ani jediný ministr. Většina vlády chyběla i odpoledne na ústních interpelacích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prázdné lavice vyhrazené pro členy vlády na středečním jednání Sněmovny. V popředí Kateřina Valachová (ČSSD).

Článek

V devět hodin ráno neseděl v sále z vlády vůbec nikdo. Schůze tak musela být hned v úvodu na pět minut přerušena. „Dnešní začátek jednání Sněmovny, nikdo z ministrů nepřišel, tak sněmovna čeká,“ povzdychl si na Twitteru předseda lidovců Marian Jurečka.

„Interpelace na vládu. Není tu jediný člen vlády. Schůze nemůže být zahájena. První odklad do 9.05... premiér je na lyžích,“ kritizoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Premiér Andrej Babiš má celý týden dovolenou a je s rodinou na horách ve Francii. „Premiér se tenhle týden klouže v Alpách. Ano, dovolenou si neomylně naplánoval na dny, kdy jedná Parlament. Premiér se do Sněmovny čím dál víc bojí chodit,“ napsala na Facebook poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová.

O moc líp s docházkou na tom ministři nebyli ani odpoledne. Poslanci se nedozvěděli odpovědi od ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka, od ministra školství Roberta Plagy (ANO), ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) ani ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Omluveni byli z pracovních důvodů.

Vláda je podle Ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně. Valnou docházku neměli ve čtvrtek ale ani sami poslanci. Z celkových 200 jich o půl čtvrté odpoledne bylo přihlášených 119.

Bídná účast ministrů a premiéra na interpelacích se ve Sněmovně řeší dlouhodobě. Koncem letošního ledna například šéf pirátských poslanců Jakub Michálek plísnil Babiše, že má na písemných interpelacích jen 16procentní účast, a oficiálně se ho tázal, proč nechodí do práce. Premiér na to opáčil, že písemné interpelace jsou nesmysl a měly by se zrušit.

Proč často nechodíte do práce? Pirát Michálek vyplísnil Babiše

Domácí

Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky.

Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu vlády jsou od 14.30 do 16.00 hodin, do 18 hodin na ostatní ministry.

Reklama

Výběr článků

Načítám