Hlavní obsah

Vláda schválila návrhy na nová pravidla pro ukrajinské uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro děti ukrajinských uprchlíků budou moci školy vytvářet oddělené třídy v případě, že pro ně nebudou místa v těch běžných. Ve středu to schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Ta současně chce i zvláštní zákon, na jehož základě by opatření umožňující ubytovávání uprchlíků platilo i po konci nouzového stavu, tedy po 30. červnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

O děti v ukrajinských třídách se v dalším školním roce budou moci podle novely starat pedagogové, kteří nebudou muset splňovat podmínku znalosti češtiny. Výuka by ale měla být podle českých vzdělávacích programů.

Novela má také ministerstvu umožnit v příštím roce pro uprchlíky opět mimořádně upravit termíny a podmínky pro přijímání do škol a ukončování vzdělávání. Zákon projedná nyní Sněmovna a Senát.

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Domácí

Ve zrychleném režimu v Poslanecké sněmovně chce vláda prosadit i zákon, který umožní ubytovávání uprchlíků i po konci nouzovém stavu.

„Zákon zajistí, že i nadále budou kraje či obce zajišťovat potřebné kapacity v režimu dočasného nouzového přístřeší a ubytování,“ uvedl po jednání kabinetu šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Školy budou mít možnost zřídit pro Ukrajince i segregované třídy, navrhuje MŠMT

Věda a školy

Změna má nahradit nouzový stav, který v souvislosti s uprchlickou vlnou platí v Česku do 30. června. „Chceme, aby se společnost začala vracet do normálních kolejí,“ doplnil Rakušan. Zároveň ale upozornil, že počty nově příchozích do České republiky by delší nouzový stav opravňovaly.

Pracuje 70 tisíc uprchlíků

Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání kabinetu uvedl, že v ČR pracuje více než 70 tisíc lidí, kteří přišli z Ukrajiny.

„Je to pozitivní zpráva i z hlediska odvodů a podpory ekonomiky,“ řekl.

Vláda ve středu současně podpořila i změnu vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci. Nově pod něj mají spadat například církve a náboženské společnosti, politické strany a hnutí, odborové a zaměstnavatelské organizace, honební společenstva a společenství vlastníků jednotek, která dosud mají výjimku.

ANO chce obstruovat kvůli Agrofertu, tvrdí Piráti. Je to lež, jsou posedlí, reaguje hnutí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám