Hlavní obsah

Vláda má důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) získal po rekordně dlouhém jednání důvěru Poslanecké sněmovny. Vládu podpořilo všech 106 přítomných koaličních poslanců. Opoziční kluby ANO a SPD nastupující vládní garnituře podle očekávání důvěru nevyslovily, navíc schůzi svými vystoupeními natáhly na téměř 23 hodin.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Ze 193 přítomných poslanců se pro důvěru vládě vyslovilo 106 z nich. Naopak proti hlasovali poslanci hnutí SPD a ANO, konkrétně jich bylo 87.

„Chceme stát, který nežije na dluh,“ řekl ve středu hned ráno před poslanci premiér Fiala. Představil ale také další ambice vlády, mezi které zahrnul například rozšíření výstavby nových bytů.

Ve svém středečním ranním projevu také například prohlásil, že se chce kabinet věnovat i řešení energetické soběstačnosti země. „Budoucnost vidíme v kombinaci jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů,“ upřesnil.

ON-LINE: Hlasování o důvěře vlády skončilo. Vláda důvěru získala

Domácí

Většinu středečního jednání, které se přelilo do dalšího dne, nicméně tepali novou vládu opoziční poslanci. V kuse poslanci diskutovali 22 hodin, načež ve čtvrtek v 7 ráno na návrh předsedy SPD Tomia Okamury jednání přerušili do večerních 18 hodin.

Okamura nejprve chtěl na mimořádné schůzi naplánované na 9. hodinu, aby vládní hnutí Starostové a nezávislí vysvětlili své finanční dary.

Mimořádná schůze k této věci skončila zhruba po dvou hodinách bez výsledku, když si poslanci neodhlasovali program.

Opoziční poslanci během dlouhých hodin cupovali programové prohlášení, kritizovali ale také například ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Fiala ve Sněmovně: Mě už to taky s...

Domácí

„Kdybych měl takového ministra, tak ho vyrazím hned po tiskovce. Pro nás je tento ministr skutečně k nezaplacení,“ tepal Válka například expremiér Andrej Babiš (ANO).

Šéf opoziční SPD Tomio Okamura zase kritizoval to, že vláda nepředstavila žádné konkrétní řešení pro „drakonické“ zdražování energií, rostoucí ceny potravin nebo bytovou krizi.

Jednání Sněmovny také provázel výrok šéfa kabinetu Fialy, kdy ke svým vládním kolegům prohlásil, že „ho to taky se*e”.

Pronesl to v situaci, kdy po polední pauze chyběli v sále někteří ministři, kvůli čemuž muselo být jednání již poněkolikáté přerušeno.

Výběr článků

Načítám