Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, ren

V pondělí odpoledne se opět schází vláda. Ta se bude zabývat například dřívějším otevřením hranic s Rakouskem, Německem a Slovenskem nebo červnovým nástupem do škol pro děti na druhém stupni. Řešit by měla i přesun tzv. chytré karantény pod resort zdravotnictví. Na stole má ale i „necovidové” zákony. Tisková konference po jednání by měla být nejdříve v 16 hodin a Novinky ji přinesou živě.

Živě: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Původně bylo otevření hranic s Rakouskem a Německem plánováno až na 13. června. Náměstek zdravotnictví Roman Prymula ale v pondělí dopoledne uvedl, že třeba s Rakouskem by to mohlo být již tento týden. U ostatních států je podle něj situace vzhledem k šíření nákazy složitější.

Otevření hranic s Rakouskem a Slovenskem bez omezení se blíží

Koronavirus

Dosud je možné hranice překračovat pouze na vybraných přechodech.

Vláda by se také podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) měla zabývat i nástupem dětí do škol na druhém stupni.

Projedná i přesun projektu chytré karantény pod resort zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi zkritizoval nízkou angažovanost ministerstva zdravotnictví v projektu. Ten má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem nového typu a ohnisek nemoci.

Zabývat se ale bude i běžnou agendou, například novelou zákona o zpravodajských službách, která počítá se státní podporou spolků, jež připraví občany na obranu státu.

Dále má na programu i novelu stavebního zákona poslance ČSSD Petra Dolínka, díky které by bylo možné stavět veřejné toalety, přebalovací místa nebo sprchy na veřejných prostranstvích a v parcích bez stavebního povolení.

Nouzový stav skončil

Včerejším dnem skončil nouzový stav, a Česko se tak přestalo řídit krizovým zákonem. Veškerá vládní nařízení jsou ode dneška v režimu nařízení ministra zdravotnictví a řídí se zákonem o ochraně veřejného zdraví.

A to až do té doby, než Sněmovna projedná speciální zákon, který bude téměř totožný, jen s tou podmínkou, že veškerá nařízení resortu zdravotnictví bude muset nejpozději do 48 hodin potvrdit celá vláda, což nyní nemusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám